737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed dat het OV heet: Sneeuw!

Woensdag 5 december 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Sneeuw!

December is aangebroken, de kou gaat officieel beginnen. Terwijl we nog helemaal niet gewend zijn aan de kou, moeten we snel mutsen, sjaals, handschoenen en snowboots gaan inslaan, want naar voorspelling gaat het sneeuwen. Hard sneeuwen zelfs. En dat betekent chaos op de wegen.

Nou moeten we Piet Paulusma niet altijd even serieus nemen met zijn ‘oant moarn’, want er worden wel vaker valse voorspellingen gedaan. Pasgeleden zou er een super storm komen, door alle opwinding leek het wel of Katrina richting Nederland zou komen. Uiteindelijk was een kapotte tak het ergste wat we van de hele storm hebben meegemaakt, maar gespreksstof was er wel genoeg.

Ik hou van sneeuw en ben ook echt een wintersportmens. Toch is sneeuw niet altijd ideaal. Wanneer er namelijk n vlokje valt, is heel het verkeer in rep en roer. Automobilisten vliegen opeens uit de bocht en treinen kunnen niet meer rijden. Dit was ook afgelopen maandag het geval. Er zou sneeuw komen, dus de NS had alvast een aantal treinen eruit gehaald. Met als resultaat, drie vlokjes sneeuw en veel gestrande reizigers. Helemaal top weer.

Vorig jaar hadden we een hevige sneeuwval. Natuurlijk moest ik naar school. Ik woon in een gat. Een gat waar alleen een bus rijdt. Met een meter sneeuw, wordt dit moeilijk. Om het kort te zeggen, ik dacht even dat ik moest gaan overwinteren in de bus aangezien we muurvast stonden. Gelukkig ben ik uiteindelijk toch nog op school aangekomen. Mijn voedselvoorziening was helaas wel op. Mijn lerares was iets minder vrolijk dat ik uiteindelijk toch nog de school bereikt had. Volgens haar had ik gewoon op tijd kunnen zijn, mits ik eerder de bus had genomen. Ze snapte alleen niet dat ik dan om zes uur de bus moest hebben. Maarja, alles om haar les te volgen. Die keer daarna had ik geluk en was ik mooi op tijd. Waarna ik als voorbeeldstudent werd benoemd. Ik kan het wel.

Komende vrijdag wordt dus verschrikkelijk veel sneeuw voorspelt vr de ochtendspits. Als tip gaven ze: Wanneer je vrijdag toch de deur uit moet, ga alvast donderdagavond op pad. Donderdagnacht zien we dus parkeerplaatsen vol met werklui die niet te laat willen komen. Ja vast. Ik bereid me alvast voor op de enorme lading sneeuw en neem een voedselpakket voor de komende drie dagen mee. Mijn buslijn kennende, is dat namelijk wel nodig.

Trefwoorden:

Vertraging Ov Sneeuw Te laat