713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed dat de regering heet

Dinsdag 30 oktober 2012 - Merely van der Drift

Oh wat was ik een fanatieke voorstander van de VVD met de verkiezingen. Toen ze wonnen en de PvdA als tweede eindigde zag ik de toekomst positief in. Te positief want op dit moment had ik nog liever op de Partij van de Toekomst van Johan Vlemmix gestemd.

Niet dat we daarbij verder kwamen, maar het gaat om de gedachte. Zoals ik al vaker zei worden er steeds meer dingen afgeschaft die met het studentenleven te maken hebben. De ellende begon met de langstudeerboete. Een boete voor iedereen die langer dan vijf jaar over zijn studie deed. Heel Nederland was in rep en roer, want dit kon toch zomaar niet. Persoonlijk vond ik het een goed initiatief. In mijn klas zitten er al genoeg langstudeerders. Een stel nietsnutten die zielig doen en uiteindelijk alles voor elkaar krijgen. Ze voelen zich heel wat, maar uiteindelijk ben ik zes jaar jonger en zit ik in dezelfde klas. Lijkt mij niet iets waar je trots op kan zijn, maargoed. Natuurlijk is het zielig voor de mensen die bijvoorbeeld door een medische reden langer over hun studie doen. Wanneer je het echt eerlijk wil doen, moet je gewoon iedereen controleren. Uiteindelijk was iedereen blij, want de langstudeerboete is van tafel.

Maar daarmee was het niet gedaan met de ellende, nee, het werd nog erger. Onze maandelijkse studiefinanciering wordt namelijk veranderd in een leenstelsel. Terwijl alle studenten massaal naar de maandelijkse basisbeurs toeleven, mogen we dit over een paar jaar allemaal keihard gaan terugbetalen. Nog meer leningen, nog meer schulden. Vorige week schreef ik ook al over de basisbeurs voor het buitenland. Studenten die ervaring op gaan doen in Europa krijgen meestal een kleine tegemoetkoming. Helaas wordt dit ook afgeschaft, vanaf 2014 loop je mooi 220 euro per maand mis.

Dan denk je dat het niet erger kan, maar we zitten nu wel op het dieptepunt. Het gratis OV wordt namelijk ook afgeschaft. Leuk voor de mensen die vlak bij hun school wonen, maar ik en mijn dorpsgenoten wonen in een gat waardoor je minstens één of anderhalf uur moet reizen om überhaupt een school te bereiken. Reken maar uit je kosten. Nee, in plaats daar van krijg je een kortingskaart. Zo’n kaart die de bejaarden ook krijgen.

De kosten voor studenten zullen de komende jaren met 5000 euro stijgen. Armere mensen kunnen dus niet studeren. Op deze manier krijgen de briljante mensen die minder geld hebben, geen kans om zich te ontplooien. De LsvB is ook zwaar tegen alle maatregelen. Volgens hen gaat namelijk de kwaliteit van het onderwijs niet omhoog. Je betaalt dus veel meer geld voor hetzelfde, vaak waardeloze, onderwijs.

Gelukkig ben ik er over anderhalf jaar vanaf en maak ik al deze maatregelen hopelijk niet mee. Toch doet het wel wat met me en vind ik het erg voor mijn kleine neefjes en nichtjes en vooral hun ouders die enorme kosten krijgen. Natuurlijk hebben we een grote staatsschuld en moeten er dingen gebeuren, maar nu laten ze kwalitatief slimme studenten gewoon stikken. School wordt weer voor de rijke en er komen nog meer laag of niet geschoolde scholieren.

Bravo regering. Helemaal top gedaan. Over vier jaar stem ik gewoon mooi op de Partij van de Toekomst. Met als voorwaarde dat Johan weer vrolijk verder gaat met wagens bouwen voor Ter Land, Ter Zee en in de Lucht.