741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het OV heet: Drukte

Dinsdag 18 september 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, de trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Drukte.

Dat de scholen weer zijn begonnen weten we wel. Zelfs als je ergens in een grot had geleefd en er nu uitkwam om de bus te nemen, zou het al snel tot je doordringen. Drukte. Elke ochtend weer hetzelfde. Zelf heb ik geluk. Bij elk vervoersmiddel stap ik bij een van de eerste haltes in en bij de eindhalte weer uit. Ik kan dus altijd zitten. Goed, want ik laat liever een bus gaan, dan dat ik heel de reis moet staan. Dat is een principe die ik blijf houden. Mijn andere principe was niet rennen voor een vervoersmiddel. Helaas moet ik nu wel op tijd komen op mijn werk, dus die principe is ( helaas ) aan de kant geschoven.

Drukte. Nu iedereen weer massaal in de file staat, besluiten veel mensen toch maar het OV te nemen. Als gevolg dat de bus nog net niet uitpuilt en er mensen op het dak moeten zitten. Helaas lijkt het wel of de RET liever zijn ogen dicht houdt, wanneer half Nederland zich besluit in een bus te proppen. In plaats van dubbele bussen, blijven ze maar kleine busjes inzetten, die af en toe komen. Mensen van drie haltes verder worden gewoon voorbij gereden, zodat ze nog een keer mogen wachten. Tot in de oneindigheid aan toe.

Egoïsten. Jullie weten wel wie ik bedoel. De mensen met tassen naast zich of nog erger, die de stoel bij het raam leeg laten en ernaast gaan zitten zodat niemand ernaast kan. Op rustige dagen ben ik ook zo iemand. Ik heb liever mijn tas naast me dan iemand die geen lekker luchtje heeft. Maar wanneer het druk is, zorg ik wel dat die tas echt ergens anders staat. Helaas zijn er altijd mensen die, ondanks dat iedereen moet staan, gewoon lekker met een leeg plekje blijven zitten. Voor deze mensen denk ik altijd maar, karma is een bitch. Volgende keer mogen zij staan. Lekker puh.

Voor de mensen die balen dat ze moeten staan, is er maar één oplossing. Gewoon vragen of je er mag zitten. Als ze moeilijk gaan doen, een tas komt harder aan dan woorden. Geloof me. Succes.

Trefwoorden:

Vertraging Ov Druk