741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het OV heet: Het reizende volk

Dinsdag 25 september 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Het reizende volk.

Het volk in het OV. Het liefst wil ik mijn woorden hier niet aan vies maken. Ik irriteer me eraan en vermijd daarom het liefst ook het OV, en dan vooral de metro. Helaas kom ik er niet omheen. Op de een of andere manier trek ik altijd rare mensen aan en gebeurd er altijd wel wat. Zo ook een paar weken geleden. Ik was rustig op weg naar huis na een lange dag stage. Na wat sprinten, had ik gelukkig mijn metro gehaald, die overvol was. Natuurlijk had ik een plekje, dus ik besloot mijn ogen dicht te doen. Tot ik opeens geschreeuw en gestommel hoorde. Ik opende mijn ogen en zag alle hoofden naar achter gedraaid. Gelukkig was het tafereel een stuk verder aan de gang, maar tussendoor zag ik toch een man met een bloedneus. Nieuwsgierig dat ik ben vroeg ik gelijk aan de vrouw naast me wat er aan de hand was, zij wist het ook niet. Een paar haltes later kwam ik erachter. Een zakenman stond achterin tegen de wand geleund en was ingesloten door een zwerver. De zwerver was dronken. De man wilde graag er langs, maar daar had de zuiplap helemaal geen zin in. Er kwam een woordenwisseling en de dakloze besloot de zakenman een klap te geven. Gelukkig kwam ik daarna bij het station aan en ben ik rennend de metro uitgegaan.

Deze week was het ook weer raak. Op mijn racefietsje was ik onderweg naar de bus, toen ik zag dat hij al aankwam. Snel mijn fiets weggezet, holde ik naar de bus. De buschauffeur had zijn dag niet, smeet zijn deur voor mijn neus dicht en reed snel door. Chagrijnig wachtte ik op de volgende bus. Helaas met mij nog zes gangsters. Toen de volgende bus eindelijk aankwam, ging ik snel achterin zitten. De gangsters vonden dat ook een goed idee en sloten mij gezellig in. Met hun ‘chickies’ er ook nog bij, besloten ze dat de busreis net een schoolreisje was. Geen snoep, maar wiet ging langs iedereen. Lekker onder mijn neus een sjekkie draaien. Het kan allemaal. Gelukkig had ik een vriendin in de bus zitten, die zich er ook aan irriteerde. Kreeg ik eerst nog een stiekem berichtje, later hoorde je haar luid zuchtend door de bus schreeuwen: Jezus, het is 7 uur ’s ochtends. Waarom moeten die vuilniszakken zoveel herrie maken? Met vuilniszakken bedoelde ze de in-nickelson-jassen-gewikkelde-gangsters. Die keken hoog beledigd haar aan, maar waren wel gelijk stil. Hulde voor mijn medereisgenoot.

Wat voor rare mensen er ook in de vervoersmiddelen zitten, soms is het ook wel om te lachen. Een vrouw die met haar beenwarmers een heel verhaal over haar leven verteld of een rapper in spé die zijn kunsten vertoond, je verveelt je in ieder geval nooit in het OV. Als je dan ook nog een medereiziger hebt, om samen anderen uit te lachen, is het toch allemaal een stukje leuker.

Trefwoorden:

Ov Reizigers Asociaal