737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het OV heet: medeklagers

Dinsdag 16 oktober 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: medeklagers.

De afgelopen weken heb ik aardig geklaagd over het OV. Verschillende onderwerpen kwamen voorbij. Als ik alles teruglees vind ik mezelf wel een beetje een zeurster. Mijn vriendinnen rijden ook dagelijks heen en weer dus had ik deze week aan mijn vriendinnen gevraagd wat zij nou écht vervelend, irritant, grappig of fascinerend vonden aan het openbaar vervoer. Deze punten kwamen eruit:

- Stinkende mensen, maar ook onhygiënische mensen zoals niesen en hoesten, zonder een hand voor de mond of neus. Alle bacteriën vliegen in het rond.
- Mensen die hun tas naast zich neerzetten. Vooral wanneer er geen plaats is en iedereen moet staan.
- Vertraging
- Chagrijnig kijkende mensen in de ochtend.
- Duwen om in de metro in te komen, oftewel drukte.
- Bereik wat steeds weg valt. Helaas zijn de metro’s voor een groot deel ondergronds.
- Geen ruimte hebben. Daarmee bedoelen ze, mensen die in plaats van één stoel, ook jou stoel in bezit willen hebben.
- Hard praten of harde muziek.
- Mensen die net eten hebben gehaald. Jij hebt honger en die lucht van de hamburger maakt het er nou niet beter op. Aan de andere kant zit je ook niet te wachten op een lekker Surinaams of Thais broodje wat heel de metro kan ruiken.
- Wereldberoemde mensen. Althans dat denken ze zelf. Rappers en zangeressen zijn er genoeg in de metro. De een wil gewoon laten horen wat voor talent hij heeft, de ander gaat armoedig langs met een petje.
- Mensen die in zichzelf praten.
- Vastzitten tussen de poortjes of deuren van de metro en bus.
- Te goedkope, te sterke mannen luchtjes.

Ze zijn het dus helemaal met mij eens. Sommige vonden het allemaal vervelend, andere vonden het weer erg fascinerend hoe je zo vroeg al kan stinken.

Op nummer 1 stond toch wel de vertragingen. De week is nog maar net begonnen, maar ik heb er al aardig wat moeite mee gehad om naar stage te komen en weer terug naar huis te gaan. Defecte metro’s, uitgevallen metro’s, bussen die niet op komen dagen. Ik houd er allemaal zo van en de winter is nog niet eens begonnen. Zo besloten gister de metro’s niet te rijden vanaf centraal. Geen idee hoe ik anders thuis kon komen, heb ik maar mijn medereizigers afgeluisterd en achternagelopen. Eigenlijk gestalkt dus. Wel voor een goed doel, want ik ben uiteindelijk thuis gekomen. Met een kleine omweg.

Trefwoorden:

Ov Klagen Irritatie Reizigers