713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het OV heet: Ouderen

Dinsdag 23 oktober 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Ouderen.

Vroeger. De tijd rond 1950, ja toen waren er nog geen bussen, trams of metro’s. Nu lieg ik, want in 1662 was de eerste ‘bus’ al geïntroduceerd en in 1832 kwam zelf de tram. Beide door paarden getrokken, maar het was wel een soort openbaar vervoer. Toch was het in de tijd van onze ouders en grootouders niet van toepassing om naar het werk te gaan met het openbaar vervoer. De vrouwen bleven thuis voor de kids en de mannen maakten alleen af toe gebruik van de bussen om massaal naar hun werk te gaan. Van metro’s vol met gangsters was toen nog helemaal geen sprake. Logisch dus dat de fossielen een beetje moeite hebben met dit fenomeen.

De oude takken doen niet zomaar wat, nee zij leven precies de regeltjes na hoe je moet reizen met het openbaar vervoer. Zoals de belangrijkste regel: Altijd opstaan voor oudere mensen. Natuurlijk is dit heel normaal, als een oude mevrouw binnen komt sta je voor haar op. Toch heb ik een hekel aan de oudjes die voor je überhaupt de kans hebt om hun op te merken, al je uitschelden en boos aankijken. Ik heb echt respect voor ouderen, maar als ze respect gaan afdwingen blijf ik lekker eigenwijs zitten. Asociaal, ik weet het, maar ze vragen erom.

Ik heb me al meerdere keren afgevraagd of ik in een Benidorm Basterds aflevering zat. Bejaarden die alternatieve kinderen keihard aan het belachelijk maken zijn of elkaar aan het uitschelden zijn, ik vind het maar vreemd allemaal. Toch vind ik dit volk wel zielig. Ze kunnen vaak amper overeind staan en het is al een hele overwinning om überhaupt in de goede metro te stappen. Daarbij zijn ze, bijna, altijd in voor een gezellig kletspraatje. Want vroegâh, nee toen hadden de kids respect voor ouderen. Vroeger was alles beter.

Dat vond een reiziger afgelopen zondag ook in Ede. Hij was blijkbaar nog niet helemaal gewend aan de nieuwe OV-chipkaart. Het apparaat om in en uit te checken deed het niet goed genoeg. De man wilde toch graag reizen en werd steeds geïrriteerder. Daarom besloot hij de paal maar een lesje te leren door er lekker op in te gaan hakken met een bijl. Helaas had de politie geen begrip voor deze man en mocht hij fijn meekomen.

Vroeger, toen er nog gewoon stempelkaarten bestonden, ja toen was het veel beter.