741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het OV heet: Herrie

Dinsdag 9 oktober 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Herrie.

Hardpratende mensen of medereizigers die harde muziek luisteren. Daar zit ik ’s ochtends niet op te wachten. Helaas doe ik er zelf ook aan mee. Wanneer ik alleen ben kan ik nog wel zachtjes praten wanneer ik bijvoorbeeld gebeld wordt. Wanneer ik iemand tegenkom, is dit hele andere koek. Pasgeleden kwam ik drie vriendinnen tegen. We hadden elkaar al een tijd niet gezien, dus begonnen in de bus gezellig verhalen te vertellen. Blijkbaar was dit erg luid, want toen we eindelijk een adempauze namen, merkten we dat de hele bus doodstil was. Iedereen had onze genante grappige verhalen dus gehoord. Later hoorde ik nog van mijn buurjongen, die blijkbaar in de bus zat, dat hij onze verhalen wel erg interessant vond, maar dat het wel gemeen was dat we zo aan het roddelen waren. Oeps.

Tot vorig jaar reisde ik dag in, dag uit met een vriendin samen. We zaten dezelfde opleiding, kwamen uit hetzelfde stadje dus hoefden we nooit alleen naar school. Deze vriendin praatte alleen nogal luidruchtig aan de telefoon en dan vooral als haar oma belde. Arme vrouw had een gehoorapparaat en hoorde het niet allemaal meer zo goed. Als ze haar kleindochter belde, had ze dan ook veel problemen om het allemaal goed te horen via de telefoon. Met als resultaat dat mijn vriendin schreeuwend door de metro oma aan het vertellen was dat ze wel bleef eten. Elke keer lag ik helemaal dubbel, maar ik snapte dat onze medereizigers het niet echt heel tof vonden. Helaas zijn wij zo veel met elkaar omgegaan, dat ik tegenwoordig ook halfschreeuwend aan de telefoon zit. Het was voor mij immers normaal geworden.

Uiteindelijk is alles beter dan je oren verzieken met keiharde muziek. Hardcore of hardstyle moet blijkbaar luid geluisterd worden. De luisteraars zijn trots op hun muziek en willen dit dan ook graag met het hele publiek delen. Niet dat ik, of ieder ander mens, zit erop zit te wachten om zeven uur ’s ochtends uit je busstoeltje getrild te worden, maar dat is, alweer, mijn mening. Gelukkig zijn de koptelefoons weer helemaal terug. Net zo groot en lelijk als vroeger. Er is nu alleen een merkje opgeplakt en zo’n 200 euro bij de prijs opgeteld, maar dat hebben we er natuurlijk voor over. Voordeel aan deze grote gevaartes, je kunt je volledig afschermen van de rest van de werkelijkheid. Niemand die jou dan ook verveelt met zijn eigen muziek.