741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Het leed wat het ov heet: koetjes en kalfjes

Dinsdag 30 oktober 2012 - Merely van der Drift

Het OV. Door mijn stage besteed ik drie tot vier uur per dag hierin. Zowel de bus, de metro, trein als de tram komen aan bod. Het is iedere dag weer een feest. Omdat ik weet dat ik hier niet alleen in sta deel ik wekelijks mijn verhalen met jullie, zodat we elkaar kunnen bijstaan tijdens deze zware tijden. Met deze week als onderwerp: Koetjes en kalfjes.

Ondanks dat ik nu al weken aan het zeuren ben over het OV, zitten er ook positieve kanten aan. Ja, dat kwam uit onverwachte hoek. Naast dat de mensen vervelend zijn, de ellendige vertragingen en de lange reistijden, is het ook gezellig als je bekenden tegenkomt. Ik woon in een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Toch verwatert het contact met veel mensen wanneer je allemaal naar een andere school gaat. De middelbare schooltijden zijn er niet meer en je verliest mensen uit het oog. Daarom vind ik het zo gezellig dat ik bijna altijd wel bekenden tegenkom, zelfs zo vroeg in de ochtend. Gezellig een praatje maken, even de kennis van elkaars leven updaten en dan is de reis zo voorbij. Veel leuker toch dan chagrijnig alleen zitten.

Helaas ben ik niet altijd een gezelligheidsmens. Er zijn dan ook maar bepaalde mensen met wie ik ’s ochtends gezellig wil “socializen”. Bij degene waar ik absoluut geen zin in heb, duik ik gewoon heel ver mijn telefoon in. De standaard conversaties volgen even later via whatsapp of andere social media: “Hé, ik zag je nog in de bus. Oh echt? Ik heb je niet gezien joh, sorry!” En dan zijn we er weer vanaf.

Het leukste vind ik nog wel de gesprekken afluisteren van andere medereizigers die ook gezellig een maatje hebben gevonden. Wanneer ik met iemand samen reis ga ik meestal ook hard praten zonder dat ik het door heb en luistert de hele bus mee. Dat is het risico van praten in de bus. Daarom luister ik ongegeneerd andere mensen af. Vanochtend zaten er twee meisjes van rond de 16 jaar achter me. Ze kwamen een ‘maat’ tegen en begonnen stoere verhalen te vertellen. Ik, maar ook mijn medereizigers, vermaakte ons met de minuut meer. Zo vertelde meisje 1 dat ze niet meer zoveel dronk. Ja vroeger wel, toen was ze elk weekend laveloos, maar nu nee joh die tijd heeft ze gehad. Meisje 2 vond haar zooo grappig. Ja ze was echt stoer. Zoals ik al zei, ze waren net 16. Maar ook moeders kunnen er aardig wat van en dan vooral de depressieve types. In de metro wordt languit verteld dat echtgenoot A. met vriendin B. is vreemdgegaan en nu is Kind C. aan het ontsporen en vriend G. is ook al bij haar weg. Heel zielig, maar ik kan er alleen maar om lachen dat ze dit te midden van honderden mensen verteld. Eigenlijk een soort Facebook in het echt. Je verhaal wordt ‘gedeeld’ met honderden andere mensen. Ik mis alleen nog het knopje “vind ik leuk”.

De afgelopen week heb ik eenzaam de meeste busreizen overleefd. Het was vakantie en afgezien van wat hardwerkende vriendinnen op de Universiteit, hoefde niemand naar school. Deze week kom ik gelukkig weer iedereen tegen. Alleen jammer van de drukte, die had van mij niet gehoeven.

Trefwoorden:

Ov Gezelschap Druk Reizigers