779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Het nieuwe regeerakkoord komt eraan

Maandag 9 oktober 2017 - Yvo

Nog twee dagen en dan is het officieel een nieuw record, de formatie van een nieuwe regering heeft nog nooit zo lang geduurd. Maar vandaag werd bekend dat er een concept van een regeerakkoord is gepresenteerd. Dat betekent dat binnen een of meer weken er een nieuwe regering is gevormd die wordt gepresenteerd op het bordes. Enkele plannen van dit regeerakkoord tussen VVD, CDA, D66 en Christenunie zijn al uitgelekt, en daar van hebben we de belangrijkste besluiten voor jou op een rijtje gezet.

BTW-tarief
 
Een eerste opvallende maatregel is dat de btw op eerste levensbehoeften van 6 naar 9% gaat. Dit betekent dat we relatief meer gaan betalen voor onder andere eten, drinken en kleding. Ook voor medicijnen, de kapper of culturele uitjes ga je bij de nieuwe regering meer betalen.
 
Vluchtelingen                                                     
 
In het nieuwe regeerakkoord staat dat er 8 nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen komen verspreid over heel Nederland. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning daarentegen gaan erop achteruit aangezien die de eerste twee jaar geen recht meer hebben op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand.
 
Arbeidsmarkt
 
Je kunt na het nieuwe regeringsakkoord makkelijker ontslagen worden als je baas hier aanleiding voor ziet. De vergoeding wanneer je wordt ontslagen zal dan weer wel iets stijgen. Wanneer je langdurig ziek bent zal je in plaats van twee nog maar een jaar doorbetaald krijgen. En kersverse vaders krijgen 5 dagen in plaats van 2 dagen verlof.
 
Educatie
 
Het leenstelsel blijft helaas voor de studenten bestaan. Maar in het eerste jaar op een hogeschool of universiteit word je collegegeld wel gehalveerd. En voor studenten die de lerarenopleiding volgen zelfs de eerste twee jaar. Bij je 18e verjaardag krijg je dit regeerakkoord van de regering een boekje cadeau over de Nederlandse geschiedenis. En basisscholen krijgen 500 miljoen euro extra budget.
 
Overig
 
Verder blijft het eigen risico van €385 ongewijzigd vergeleken met het laatste regeerakkoord. Verder komt er een vrijwillige dienstplicht voor jongeren vanaf 18 jaar. Wanneer je deze 6 maanden lang vervult krijg je een certificaat waarmee je voorrang krijgt bij banen van de overheid.