713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoe vind ik een stage die bij mij past? 8 tips

Dinsdag 14 maart 2017 - Lorenzo

Het vinden van een uitdagende stage die echt bij je past blijft voor elke student een uitdaging. Een stage periode is een belangrijk deel van elke opleiding en is een goede manier op erachter te komen in welke richting je later wilt gaan werken. Stage lopen bij een bedrijf dat jou aantrekt en waarbij je veel kunt leren heeft natuurlijk de voorkeur. Vergeet echter niet dat de concurrentie vaak groot is. Het zoeken naar een perfecte stageplaats vergt tijd en aandacht, wees er daarom op tijd en voorbereid bij! Hoe vind ik een stage die bij me past? Hieronder volgen 8 handige tips!

1. Begin op tijd met zoeken

Deze tip heb je vast en zeker vaker gehoord: Begin tijdig met zoeken. Het tijdig zoeken naar een stageplaats zorgt voor rust en ruimte zodat er genoeg tijd is om te kijken naar welke stages jou het meest interesseren. De meeste stagevacatures beginnen twee keer per jaar, in September en Februari, houdt hier rekening mee.

2. Zoek uit wat je wilt

Belangrijk is om voor jezelf na te gaan welke richting jij op wilt met je studie. Veel studies zijn breed georiënteerd en hebben binnen het vakgebied mogelijkheden om in verschillende functies aan de slag te gaan. Iemand die bijvoorbeeld Commerciële Economie heeft gestudeerd kan na zijn studie aan de slag als online marketeer maar ook als hoofd inkoper, twee hele verschillende functies. Bedenk welke richting jou interessant lijkt en zoek  een stage die daarbij past. Hierdoor kun je jouw interesse bevestigen of juist bevestigen dat je het toch niets vindt.

3. Zorg voor een keurig CV

Misschien is het updaten van je CV en het kunnen formuleren van een juiste motivatiebrief nog wel de belangrijkste voorbereiding. Een bedrijf hecht veel waarde aan een goede CV en een juiste motivatiebrief. Je kunt wel je interesses e.d. op een rijtje hebben, echter met een slecht CV en een niet correcte motivatiebrief kom je nergens binnen.

4. Wees proactief

Onthoud dat het welbekende cliché: “de beller is sneller”, echt geldt. Kun je het telefoonnummer van het desbetreffende bedrijf vinden? Raap je moed bij elkaar en bel! We snappen dat dit spannend kan zijn. Echter, door te bellen laat je een goed initiatief van jouw kant zien, het laat zien dat je gemotiveerd bent! Door te bellen onthoudt het bedrijf je waarschijnlijk sneller, weet je meteen waar je aan toe bent en kun je (bij een geschikte stagevacature) meteen je CV en motivatie opsturen.

5. Voorkom misverstanden

Bespreek tijdens de sollicitatie gesprekken een aantal belangrijke punten. Wat worden precies de werkzaamheden en wat wordt de lengte en het aantal werkuren van de stage? Door dit duidelijk voor jezelf te krijgen voorkom je misverstanden en irritaties op de lange termijn.

6. Zoek in vacaturebanken

Op websites zoals stagemotor.nl vind je allerlei soorten stagevacatures. Dit soort vacaturebanken bieden een online platform waarop werkgevers en studenten elkaar gemakkelijk kunnen vinden.

7. Zoek uitdaging

Denken dat een gemakkelijke stage met weinig werkzaamheden het meest relaxt is, is fout! Een afwisselende stage met veel verschillende werkzaamheden klinkt wellicht inspannend, maar zorgt ervoor dat jij jouw stageperiode goed doorkomt. Afwisselende werkzaamheden zorgen er namelijk voor dat jouw stage minder saai wordt en deze periode zal daarom naar je gevoel sneller voorbij gaan. Daarnaast zorgt afwisseling in je werkzaamheden ervoor dat je sneller leert schakelen.

8. Verzeker jezelf van een goede begeleider

Het is verstandig om vooraf uit te zoeken hoe de begeleiding in het desbetreffende bedrijf eruit ziet. Een stageperiode valt en staat vaak met goede begeleiding. Een goede begeleider geeft je verantwoordelijkheden en draagt een hoop kennis over. Vraag bij een eventueel gesprek hoe de begeleiding eruit gaat zien en verzeker jezelf van een goede begeleider!

Op zoek naar een (afstudeer)stage?

Ben jij op zoek naar een (afstudeer)stage? Bekijk dan eens het aanbod op www.stagemotor.nl. Op stagemotor.nl vind je een uitgebreid aanbod aan stagevacatures in alle branches. Dagelijks helpen wij studenten aan een stage die nauw aansluit op het interessegebied.