712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoe word ik politicus?

Woensdag 15 maart 2017 - Lorenzo

Vandaag 15 Maart is de dag dat heel Nederland weer naar de stembus mag. Van 07.30 tot 21.00 (m.u.v. bijzondere stembureaus) kan er gestemd worden op je favoriete partij.

Maak jij je druk over wat er gebeurt in de maatschappij? Wil jij meebepalen over wat er gebeurt? Dan is wellicht een carričre in de politiek wel iets voor jou. Maar hoe word je nou eigenlijk politicus?

Wat is een politicus?

Allereerst, wat is een politicus nou precies? Een Politicus is iemand die een ambt of functie in de politiek vervult. Het gaat hier voornamelijk om functies bij de overheid waarbij de persoon beslissingen kan nemen en/of beďnvloeden. Een politicus kan werkzaam zijn in verschillende bestuurslagen. Zo kan hij werkzaam zijn in het Europees Parlement, landelijke parlementen en provinciale staten, maar ook in bijvoorbeeld een gemeentelijke functie.

Welke opleiding moet ik volgen?             

Om in de tweede kamer te werken heb je feitelijk geen opleiding nodig, je wordt immers gekozen door het volk. Echter, wil je serieus kans maken dan is een goede algemene kennis erg handig. De meeste Tweede Kamerleden hebben wel een maatschappij gerelateerde opleiding gevolgd.

Zoals eerder gezegd is een goede theoretische achtergrond als Politicus wel erg handig. Bepaalde vaardigheden zoals spreken in het openbaar en karaktereigenschappen zoals betrokkenheid zijn van groot belang bij het goed kunnen vervullen van een functie in de politiek. Opleiding waarbij je deze vaardigheden leert en karaktereigenschappen ontwikkeld zijn bijvoorbeeld: Bestuurskunde en Overheidsmanagement (HBO), maar ook Bestuurskunde en Politicologie (WO)

Er zijn dus opleidingen die jou vaardigheden aanleert die essentieel zijn om in de politiek aan de slag te kunnen. Echter, er zijn mensen die je zullen vertellen dat je geen politicus word, maar dat je zo geboren bent. Volgens hen moet een zekere mate van visie, idealisme, het kunnen innemen van een standpunt en deze redelijk verdedigen in je zitten.  

Welke politieke functies zijn er?

In Nederland zijn er veel verschillende politieke functies te bekleden. De hoogste politieke functie in Nederland is die van Minister-President. Hij staat aan het hoofd van het landsbestuur. Andere politieke functies die je kunt vervullen zijn bijvoorbeeld minister, burgemeester, staatssecretaris en gemeenteraadslid. De meeste Nederlandse politici moeten gekozen worden om hun ambt uit te voeren. Vaak zijn zij lid van een politieke partij die een bepaald gedachtegoed nastreeft en bepaald beleid door wil voeren.

Hoe zijn de hedendaagse politici tot hun huidige baan gekomen?

De meeste hedendaagse politici waren al jong politiek betrokken en soms ook politiek actief. Politiek betrokken werden zij door bijvoorbeeld lid te zijn van een politieke partij, daarin actief mee te denken over dingen in de partij en eventueel een functie te hebben bij de jongerenafdeling van een partij of in de lokale politiek. Landelijke politici zijn dus meestal begonnen in de lokale politiek, en zijn daarna doorgestroomd naar de landelijke politiek.

Wat is een goede eerste stap naar een baan als politicus?

Voor iemand die politicus wil worden zijn de fases die veel huidige politici ook hebben doorlopen, aan te raden. Dit betekend: lid worden van een jongerenafdeling van een partij of lid worden van een politieke partij. Probeer in die partij actief mee te denken en door te stromen naar de landelijke politiek. Wees leergierig en doe je stinkende best. Uiteraard is het ook een kwestie van charisma, de juiste mensen vinden, geldschieters zoeken, en geluk hebben!

Trefwoorden:

Studeren Baan Student Politiek