741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoe daalt de jeugdwerkloosheid?

Maandag 25 februari 2013 - Charlotte Portielje

Het aantal banen daalt en de werkloosheid stijgt. Dit geldt ook voor de jongeren onder ons. Maar liefst 15% van de jongeren zit zonder werk. Maar hoe kan de regering ervoor zorgen dat er in de toekomst meer jongeren kunnen werken?

De Landelijke Studenten Vakbond, het Insterstedelijk Studenten Overleg , FNV Jong en CNV Jongeren zijn rond de tafel gaan zitten om over de jeugdwerkloosheid te gaan praten. Hoe het er nu uitziet is niet best, vinden de organisaties. Door de hoge kosten van de studies gaan er minder jongeren studeren en de werkloosheid blijft stijgen.

De organisaties zijn op meerdere oplossingen uitgekomen. Ze willen dat de kosten van studeren worden teruggebracht naar hoe het ooit was. De hoge kosten die er nu zijn, schrikken vele jongeren af om te gaan studeren. De organisaties hopen ook dat het kabinet nog even heel goed nadenkt over het afschaffen van de ov-kaart en het invoeren van het leenstelsel.

Daarnaast kan een decentrale selectie of strengere toelatingseisen op het mbo zorgen voor betere baankansen. Er is tot nu toe vaak een overvloed aan aanmeldingen bij populaire mbo-opleidingen. Denk aan opleidingen als ‘artiest’ of ‘dierenverzorger’. Dit zorgt ervoor dat er teveel afgestudeerden zijn en te weinig vacatures, en dus meer werkloosheid. Studenten moeten beter worden ge´nformeerd worden over baankansen en dergelijken.

De laatste twee opties zijn, volgens de organisaties, een omscholingsfonds aanschaffen en meer studieloopbaanbegeleiding. Er wordt tot nu toe vaak een verkeerde opleiding gekozen door studenten. Een verkeerde keus maken, kost veel geld voor de studenten. Daarom is het belangrijk dat jongeren met genoeg motivatie een opleiding beginnen en afmaken.

Bron: NOG