800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Hoe een student bespaart op mobiel internetten.

Vrijdag 10 maart 2017 - Michael: Onbeperkt Internet

Heb je een smartphone? Dan ontkom je er niet aan om iedere maand MBís te verbruiken. De mogelijkheden van een smartphone zijn vrijwel niets waard als je geen internetverbinding kunt krijgen. Populaire apps zoals YouTube, Twitter, Facebook en Instagram werken alleen met een internetverbinding. Blijf je graag op de hoogte van wat er in de wereld, op je school en in je vriendengroep gebeurt? Zonder mobiel internet is het bijna niet meer mogelijk.

De databundel
Het internet dat je op je mobiel verbruikt loopt via de databundel en wordt afgerekend in MB’s. De databundel bestaat uit een vast aantal MB’s. Zo krijg je iedere maand een nieuwe databundel die je kunt opmaken tot de maand voorbij is. Databundels zijn in diverse soorten en maten beschikbaar bij de Nederlandse providers zoals je op deze pagina kunt zien. De voorwaarden lopen ver uiteen.

Gebruik zoveel mogelijk WiFi
Mobiel internet is niet oneindig beschikbaar in de gemiddelde databundel. De limiet zorgt ervoor dat je beperkt wordt in het verbruik. Dat is ook niet zo vreemd aangezien iedereen dan veel meer gebruik zou maken van mobiel internet dan nu het geval is. Gelukkig is er bijna in iedere school en universiteit WiFi beschikbaar zodat je kunt genieten van snel internet op je mobiel. Dat is immers ook nodig als je aan een belangrijk stuk werkt. Als je van WiFi gebruik maakt dan betaal je niet voor mobiel internet. Als het kan, maak er dan gebruik van.

Geen WiFi? Dit wat de apps verbruiken
Als je toch ergens bent waar geen WiFi voorhanden is dan is het handig dat je ongeveer weet hoeveel data de apps op je mobiel verbruiken. Dit is het verbruik per minuut:

∑†††††††† Muziek streamen: 2 MB

∑†††††††† Games spelen: 0,5 MB

∑†††††††† YouTube: 6 MB

∑†††††††† Skype video: 3 MB

Dit komt erop neer dat als je een uur muziek streamt op je smartphone dat dit gelijk staat aan een verbruik van 120 MB. Dit valt nog in het niet bij het streamen van video’s op YouTube. Een uur video’s bekijken op YouTube kost maar liefst 360 MB. Zoals je kunt kan het totaal per maand snel oplopen als je geregeld van deze apps gebruik maakt terwijl je niet verbonden bent met een Wifi netwerk.

Besparen: internetten met 64 Kbps
Een belangrijk onderdeel van databundel is niet alleen de grootte maar ook wat er gebeurt als de limiet bereikt wordt. Stopt het internet, betaal je dan per mb of kun je gratis verder internetten? Voor de meeste studenten is de laatste optie de beste keuze. Internetten kost dan niets maar je kunt dan niet meer op de volledige snelheid internetten. De snelheid wordt namelijk verlaagd naar maximaal 64 Kbps. Dit komt erop neer dat je veel apps niet meer kunt gebruiken maar je blijft nog wel altijd bereikbaar via de Instant messaging apps zoals Whatsapp en Facebook Messenger. Voor alle studenten die willen besparen op mobiel internet zijn deze bundels uiterst geschikt. Deze abonnementen zijn alleen verkrijgbaar bij KPN, Vodafone en T-Mobile hoewel dit door de jaren heen nogal varieert. Providers veranderen geregeld de belbundel zodat ook de voorwaarden aan wijzigingen onderhevig zijn.