741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoe kan je het beste leren?

Maandag 11 maart 2013 - Charlotte Portielje

ít Kofschip. Waarschijnlijk heeft iedereen het ezelbruggetje wel eens gebruikt. Maar ezelbruggetjes zijn niet altijd effectief bij het leren, dat blijkt uit onderzoek van Marlieke van Kesteren. Maar hoe kan je dan het best voor een toets leren?

Volgens Marlieke heeft het opslaan van informatie een belangrijk verband met je voorkennis. Wanneer studenten totaal geen voorkennis hebben met het desbetreffende onderwerp is het lastig om de juiste informatie op te slaan.

Tijdens het onderzoek werden er hersenscans gemaakt van studenten die feiten moesten onthouden. Daaruit blijkt dat voor nieuwe feiten (zonder verband met eerdere voorkennis) beter geen ezelbruggetjes kunnen worden gemaakt. Er ontstaan dat een overload aan nieuwe informatie en dit wordt dan teveel voor je hersenen.

Je kunt het beste als eerst bedenken wat je al weet over het onderwerp en dit vervolgens verwoorden op papier. Daarna kan je de nieuwe kennis erbij voegen en als laatst kan je voor de rest ezelbruggetjes maken. Veel studenten beginnen gelijk al met het maken van ezelbruggetjes, waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Alles wordt dan op een gegeven moment door elkaar gehaald. Ook docenten kunnen de studenten helpen door beter informatie op te slaan. Herhaling is namelijk heel belangrijk. Door herhaling wordt informatie beter opgeslagen, ook op langere termijn.

Bron: Avans