739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Hoe Word Je De Ideale Stagiair?

Maandag 13 augustus 2012 - Merely van der Drift

Haast iedereen maakt het een keer mee, stage lopen. Natuurlijk wil je na die 20 weken een geweldige indruk hebben achter gelaten zodat ze je overal aanprijzen en je nooit meer vergeten. Er is alleen één probleem: Hoe val je op tussen al die stagiaires? Wat maakt jou nou de ideale stagiair?

Uit onderzoek  is naar voren gekomen dat één op de twee werkgevers niet tevreden is sollicitatiekwaliteiten van de sollicitant. Dit is belangrijk, want het kan je een stage schelen. Motivatie is erg belangrijk. Je kunt er nog zo goed uitzien of uitmuntende cijfers halen, zonder een goede motivatie is er weinig kans op een positief belletje. Wanneer je bent aangenomen begint het echte werk pas. Hier een paar tips hoe je de perfecte stagiair wordt.

1. Wees voorbereid.
Veel stagiaires zijn niet goed op de hoogte wat er precies speelt in het bedrijf, terwijl dit essentieel is. Je kunt nooit goed je werk doen als je je niet in het bedrijf hebt verdiept. Het is belangrijk dat je iets toevoegt aan het bedrijf.

2. Actief zijn
Je bent er om te leren, laat ook zien dat je iets wilt leren. Stel vragen en probeer je nog verder te verdiepen in het bedrijf. In het begin is alles nog nieuw en weet je niet alles, daarom is het belangrijk om vragen te stellen. Wees niet bang dat je de stagebegeleider teveel stoort. Zij zijn er om jou bij te staan. Op deze manier weet de werkgever namelijk ook dat je het echt wilt.

3. Let op je spelling
Regelmatig in het nieuws, steeds minder Nederlanders hebben de Nederlandse taal goed onder de knie. Ook dit begint al bij de sollicitatiebrief. Als jij vlekkeloos teksten schrijft, spring je al boven de massa uit. Controleer het meerdere keren als je iets hebt geschreven, voordat je het verstuurd.

4. Openstaan voor feedback
Niemand is perfect. Het kan best dat je af en toe wat kritiek of feedback krijgt van je werkgever. In plaats van het negatief te zien, kan je het ook van de andere kant bekijken. Ze zeggen het niet om je te irriteren, maar om jezelf te verbeteren.

5. Leerdoelen
Stel voor jezelf leerdoelen vast. Wat wil je hebben geleerd na je stageperiode? Wil je je sterke punten nog sterker hebben gemaakt, of ga je juist voor je minder goede punten waar je aandacht aan besteedt?

6. Blijf jezelf
Ze hebben je aangenomen voor wie je bent en wat je kan. Wees niet onzeker of ga juist niet uit de hoogte doen. Je besteedt er een deel van je schooltijd aan en investeert in de toekomst. Je moet het toch doen, dan kan je er beter maar het beste van maken!

Trefwoorden:

Motivatie Tips Stagegesprek