741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoeveel zegt de Cito-score?

Maandag 15 april 2013 - Charlotte Portielje

Een Cito-toets is een veel bepalende toets. Het geeft aan hoe intelligent je bent en welke middelbare school voor jou geschikt is. Maar hoe betrouwbaar is deze eindtoets eigenlijk?

De onderwijsinspectie deed onderzoek naar de Cito-toets op basisscholen. Hieruit bleek dat meer dan driekwart van de leerlingen een hoger schooladvies kregen dan wat ze kregen op basis van hun Cito-score. De scores van 150.000 leerlingen werden onderzocht. De inspectie gaat nu een onderzoek instellen naar de kwaliteit van de Cito-toets en de adviezen van school.

De Cito-toets heeft veel gevolgen voor de rest van de schoolcarrière van een kind. Als je eenmaal in een mavo/havo instroom zit, is de kans klein dat je hier nog van afwijkt. Veel kinderen wennen dan al snel aan het leerniveau en wijken hier zelden nog van af.

Wat opviel uit het onderzoek, was dat in grote steden vaak hogere adviezen worden uitgedeeld. Zelden krijgen leerlingen daar een lager advies. In Friesland daarentegen wordt juist laag geadviseerd, vergeleken met de rest van het land. Volgens de onderzoeker kan dit te maken hebben met de druk van de hoogopgeleide ouders in grote steden.

Tegenwoordig wordt wel steeds minder gekeken naar alleen de Cito-toets. Maar vooralsnog heeft deze eindtoets nog een grote rol in het adviseren voor een vervolgstudie. De onderwijsinspectie hoopt met dit onderzoek scholen te hebben wakker geschud over de  Cito-toets.

 

Bron: Trouw