741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hoge schulden door studieboeken

Vrijdag 7 maart 2014 - Sanne Hofman

Steeds meer studenten steken zich in de schulden voor hun studie. Maximaal bij lenen is geen taboe meer maar vaak juist hard nodig. Studeren en het studentenleven zijn duur, maar vooral de dure studieboeken blijken een financiële strop te zijn voor de studenten.

Veel universiteiten en hogescholen merken dat steeds meer studenten met schulden te maken hebben. De scholen hebben vaak te maken met wanbetalers. Hogeschool Rotterdam heeft bijvoorbeeld aan het begin van dit studiejaar 450 studenten van de school moeten sturen omdat zij het collegegeld van het vorige jaar nog niet hadden betaald.

Studieboekengeld wordt door studenten ook vaak niet of veel te laat betaald. Een studieboek kost al snel rond de 80 euro. Vaak bekijken studenten dit boek één keer, ze lezen het een beetje door voor een tentamen en raken het daarna nooit meer aan. Het gaat vaak zelfs om een klein aantal hoofdstukken uit het boek dat zij moeten leren. Zonde van het vele geld dus!


Schuldeisers
Aanbieders van studieboeken behoren tegenwoordig tot de op één na belangrijkste schuldeisers onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Dit meldt incassobureau Lindorff. Gemiddeld hebben studenten bij de aanbieders van studieboeken een schuld van 500 euro. Directeur van Lindorff, Henk Kroeze, spreekt over deze zorgwekkende ontwikkeling: “Het is echt opvallend dat jongeren steeds meer moeite krijgen met het betalen van benodigdheden voor school, zoals studieboeken. De prijzen van studieboeken zijn hoog en voor jongeren die dat zelf moeten betalen is dat een serieus probleem.”

Op nummer één staan telefoniebedrijven die geld eisen van studenten die hun telefoonrekeningen niet betalen.


Schoolbibliotheek
Door de hoge prijzen van de studieboeken en doordat de studenten voor hun gevoel de boeken weinig gebruiken hebben zij geen zin om te studieboeken daadwerkelijk te kopen. Schoolbibliotheken hebben het dus erg druk met het uitlenen van de boeken. Hogeschool Rotterdam meldt dat zij deze ontwikkeling ook ervaren. De school spreekt van een zorgelijke trend. “Studenten met weinig financiële middelen willen studieboeken lenen, zodat ze deze niet hoeven te kopen. Omdat die studieboeken niet in grote hoeveelheden in de bibliotheek aanwezig zijn hebben we besloten om samen te werken met studieboekendelen.nl.” aldus de school.  


Studieboekendelen.nl
Via de site kunnen studenten studieboeken van andere studenten lenen of huren. Dit is natuurlijk veel goedkoper dan een nieuw studieboek kopen. Vaak liggen deze studieboeken toch bijna ongebruikt in de kast. Studenten die aangeschafte boeken niet meer nodig hebben kunnen ze makkelijk uitlenen of verhuren aan studenten die ze wel kunnen gebruiken.

Via de site hebben studenten al duizenden boeken, voor ongeveer 10 euro, één maand gehuurd. Ook volgens student bedrijfseconomie, Stijn, is de website de ideale oplossing. “Ik heb hier een hele berg boeken liggen die ik eigenlijk nooit meer gebruikt, maar ook niet weg wil doen. Nu kan ik door ze te verhuren er nog wat op terugverdienen. Inmiddels heb ik al zo´n 100 euro opgestreken. En ik hoef geen nieuwe boeken meer te kopen, die huur ik gewoon.” aldus Stijn.


Bron: Spits