800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


In de fout bij sollicitatiegesprek

Donderdag 31 januari 2013 - Charlotte Portielje

In eerste instantie ben je hard bezig met het maken van een goed verzorgd cv. Daarna ga je je verdiepen op het schrijven van een sollicitatiebrief. Je doet als of je niks liever wilt en je de meest perfecte kandidaat bent voor het bedrijf. Vervolgens is het afwachten... Word je gebeld of niet? En ja hoor, je mag op gesprek komen. Nu pas begint het engste gedeelte van solliciteren.

Een zenuwslopend gesprek. Vele mensen zijn er hartstikke bang voor. Daar zit je dan, tegenover één of meerdere personen. Je voelt het zweet langs je lichaam lopen. Je hoofd gaat steeds meer op een tomaat lijken en je hoort zelf een lichte trilling in je stem. Je moet je zelf gaan verkopen in een gesprek, daar lijkt het in ieder geval op. Maar voordat je jezelf kan verkopen, moet je natuurlijk eerst zelf geloven in je eigen verkooppraatje.

De dagen voorafgaand aan het gesprek, zit je waarschijnlijk al te bedenken wat voor vragen je kan gaan verwachten. Je Googled nog even snel de benodigde voorbereiding en je zoekt de werkzaamheden van het bedrijf op. Maar als de dag erop aankomt kan je er niet meer onderuit. Het wordt falen of slagen. Een goed begin is het halve werk. En een eerste indruk zegt meer dan duizend woorden. Maar door veel voorkomende fouten kan je zomaar je eerste indruk verpesten.

Wat moet je niet doen?

Kom niet te laat
Voor zo’n belangrijk gesprek kan je niet te laat komen. De werkgever krijgt dan natuurlijk zijn vraagtekens bij hoe het moet gaan op een normale werkdag. Natuurlijk zijn er soms redenen dat je er niks aan kan doen dat je te laat bent. Maar ruim van ten voren vertrekken kan nooit kwaad.

Informatie weten over het bedrijf
Als je niet goed op de hoogte bent over wat de werkzaamheden van het bedrijf zijn, kan je beter niet solliciteren. Je zakt namelijk echt door de grond als je geen antwoord kan geven op: ‘Wat wil je hier graag gaan doen?’ Zorg dus dat je weet wat je wilt en dat je weet wat het bedrijf doet.

Telefoon aan laten staan
Zeg je net dat je heel geordend bent en nooit iets vergeet, gaat je telefoon. Dit komt heel onprofessioneel over. Zet je telefoon dus uit of weet zeker dat het geluid uit staat wanneer je een sollicitatiegesprek hebt.

Foute kleding
Een verzorgd uiterlijk is een vereiste bij een sollicitatie. Je kan beter overdressed zijn dan underdressed. Ze zeggen vaak: Nette kleding helpt je niet aan een baan, maar lelijke kleding houdt je er wel vanaf.