741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Is drunkorexia de nieuwe ontwikkeling onder studenten?

Dinsdag 18 februari 2014 - Sanne Hofman

Drunkorexia houdt in dat studenten dagen lang niet eten om van de drank kilo’s van het weekend af te komen. In de Verenigde Staten en in Engeland komt deze vorm van een eetstoornis al langer voor. Drunkorexia blijkt nu ook onder de Nederlandse studentes erg populair te worden.

Studenten kunnen erg veel aankomen in de studentenperiode. De studenten die op kamers gaan komen in de eerste maanden gemiddeld 1,2 kilo aan. Ze eten vaak ongezond, sporten nauwelijks en drinken in het weekend veel alcohol. Jonge studentes willen er daarom alles aan doen om het perfecte lichaam te krijgen of te behouden maar willen blijven drinken. Daarom denken zij dat drunkorexia de juiste oplossing is. Doordeweeks bijna niks eten, in het weekend zuipen, en dat steeds opnieuw.


Vanuit Amerika
In Amerika is dit fenomeen, jezelf uithongeren om in het weekend alcohol te kunnen drinken, onderzocht. Verschillende studentes werden ondervraagt. Dertig procent van de 18 tot 24 jarige vrouwen geeft aan wel eens maaltijden over te slaan om dan later iets te kunnen drinken. Jaarlijks melden in Amerika duizenden jonge dames zich aan bij behandelcentra. Deze ontwikkeling waait nu vanuit Amerika en Engeland over naar het Nederlandse studentenleven. Elske van den Berg van Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland, vertelt: “Dit is een fenomeen dat vijf jaar geleden echt ondenkbaar was. De druk op vrouwen om slank te zijn neemt ontzettend toe. Studentes gaan vaak een paar dagen vasten of slaan maaltijden over zodat ze in het weekend flink tekeer kunnen gaan.”


Gevolgen
Drunkorexia kent een aantal ernstige gevolgen. De ontwikkeling dat studentes het als ‘normaal’ zien om te lijnen baart al veel zorgen. De druk om veel te drinken is bij veel studenten ook erg hoog. Ze kiezen dus voor de optie minder eten in plaats van minder drinken om slank te blijven. Lijnen is immers ‘goed’. Drunkorexia wordt nog niet gezien als eetstoornis maar wel als iets wat tot een eetstoornis als anorexia kan leiden.


Een ander gevolg van drunkorexia is dat de effecten van alcohol vele maten groter worden. Alcohol drinken op een lege maag heeft veel meer negatieve effecten dan alcohol drinken met een goed gevulde maag. Studentes die veel drinken met een lege maag lopen het risico om een alcoholvergiftiging op te lopen of bewusteloos te raken.


Ook op lange termijn kent drunkorexia ernstige gevolgen. Het volgt een bedreiging voor de gezondheid. Studentes kunnen last krijgen van een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Toch onderschatten veel studentes deze gevolgen. Er moet dus snel iets tegen deze ontwikkeling gedaan worden!


Bron: RTL nieuws