741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Kans op een baan erg belangrijk voor student

Donderdag 8 mei 2014 - Sanne Hofman

Een aantal jaren geleden, de jaren voor de economische crisis, waren de zogenaamde pretstudies nog erg populair onder studenten. Dit jaar is er een verandering te zien in de studiekeuze van jongeren. Jongeren kiezen steeds vaker een studie die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Baangarantie, of in ieder geval een goede kans op een baan, wint populariteit onder studenten.

Deze verschuiving van de studiekeuze onder studenten blijkt uit een analyse van de instroomcijfers van hogescholen en universiteiten. Voorheen maakten studenten een studiekeuze op basis van de vragen: waarin ben ik ge´nteresseerd? En: wat wil ik later worden? Tegenwoordig lijken studenten niet meer te kiezen voor een voor hen interessante studie. Ze kiezen voor een kansrijke studie en vragen zich af: met welke studie vind je een baan?


Studierichtingen
Techniek, gezondheidszorg en landbouw zijn tegenwoordig populaire studierichtingen. Dat blijkt ook uit de instroomcijfers van de universiteiten en hogescholen. In vijf jaar tijd nam het aantal landbouwstudenten aan de universiteit met 40 procent toe. De zogenaamde ‘zachte’ studies met een krappe arbeidsmarkt als kunst, taal, cultuur en gedrag- en maatschappijstudies zijn niet meer erg in trek bij de studenten. De afgelopen vijf jaar nam het aantal inschrijvingen voor taal en cultuur studies met 12,6 procent af. Het aantal inschrijvingen voor gedrag- en maatschappijstudies nam met 2,3 procent af de afgelopen vijf jaar.

De inschrijfcijfers van dit jaar laten weer een stijging zien bij de kansrijke studies en een daling bij de pretstudies. Het aantal aanmelding voor universitaire techniek opleidingen is vergeleken met vorig jaar met 10 procent gestegen. Het aantal aanmeldingen voor universitaire natuur en landbouw studies is vergeleken met vorig jaar met 7 procent gestegen. Voor de studies gedrag- en maatschappijwetenschappen, taal en cultuur hebben zich dit jaar weer minder studenten aangemeld.


Definitieve inschrijvingen
De definitieve inschrijvingen kunnen wel afwijken van de aanmeldcijfers tot nu toe meldt het VSNU. “Omdat de aanmelddatum is vervroegd naar 1 mei in plaats van 1 september twijfelen veel studenten mogelijk nog. Veel studenten hebben zich aangemeld voor meerdere studies.” aldus een woordvoerder van VSNU.


Kleinere kloof tussen arbeidsmarkt en opleiding
“De kloof tussen arbeidsmarkt en opleidingen lijkt de laatste jaren te dichten. Dat komt met name door de toegenomen animo voor technische studies. Maar het is te vroeg om te zeggen dat het structureel beter gaat. Deze toename kan tijdelijk zijn, als gevolg van de crisis.” aldus Frank C÷rvers, hoogleraar arbeidseconomie bij Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Maastricht.

De arbeidsmarkt heeft de laatste tijd dus een grotere invloed op de studiekeuze van jongeren. Baangarantie staat steeds vaker bovenaan het lijstje.


Bron: Volkskrant
á