741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Knuffeltherapie

Donderdag 13 december 2012 - Merely van der Drift

Al zolang we ons kunnen herinneren wordt er gepest op scholen en andere openbare gelegenheden. Hoewel bijna iedereen het erg vindt, wordt er redelijk weinig aan gedaan. De laatste tijd wordt het steeds meer vergroot door de media. Mensen zijn geschokt en willen er iets aan doen. Maar helpt het ook echt?

Zelfmoord door pesterijen. Als je naar de afgelopen maanden kijkt, is het bijna ‘normaal’. Kinderen worden zo enorm getreiterd dat ze het leven niet meer zien zitten en er een eind aan maken. Media erbij en de wereld is geschokt. Menig Nederlander stelt een nieuwe campagne op en gaat massaal met de rest van Nederland de strijd tegen pesten. Een maand later is iedereen het weer vergeten tot dat er een nieuw slachtoffer is en weer hetzelfde gedoe begint. Initiatieven zijn goed, maar helpt het de gepeste kinderen ook?

We hebben allemaal wel iemand gepest in ons leven. Misschien bedoelde je het zelf niet als pesten, maar was het meer een flauw grapje, toch kan iemand zich dat wel aantrekken. Zoals mijn moeder altijd tegen mij zei: “Je wordt al heel je leven gepest, je bent alleen te dom om het te begrijpen.” Dit bedoelde ze niet lullig, ze bedoelde alleen dat het mij geen snars uitmaakt wat iemand tegen mij zegt. Een bijdehand opmerking terug maken en het is weer klaar. Toch is ieder kind anders en daar moet rekening mee gehouden worden. Uit onderzoek is gebleken dat er op school weinig aan wordt gedaan. 52 procent van de ondervraagden die werd gepest heeft dit aangekaart, maar is er nooit aan gedaan door de leraar.

Het is gewoon een moeilijke kwestie, vooral met de technologie van tegenwoordig. Werden er vroeger nog gemene dingen gezegd of briefjes rondgegaan, nu gaat het allemaal veel sneller via internet. Een naaktfoto is zo verspreid en mensen van de andere kant van Nederland hebben hem gezien. Resultaat: Geen leven meer.  Toch vind ik dat de media er nog een klein schepje bovenop doet. Natuurlijk is het goed om aan te kaarten hoe erg het is, maar door de  aandacht die ze eraan geven, brengen ze kinderen op een idee. “Ik wil dat het pesten stopt, dus ik pleeg zelfmoord, dus het komt in de media, dus ik kan de rest van gepest Nederland helpen.” Hun bedoeling is goed, maar tot nu toe heeft het weinig geholpen.

Hoe erg het ook is, er is weinig aan te doen. Ouders moeten beter op hun kind letten en ook leraren moeten beter opletten. Jeugd van tegenwoordig krijgt een te grote mond die eindelijk eens een keer gesnoerd moet worden. Misschien kunnen we het doen zoals in China? Daar kunnen ouders extra schoolgeld betalen zodat hun kind geknuffeld wordt door de leraar. Dit gaat gepaard met meer zelfvertrouwen. Mijn Nederlands lerares deed dit ook. Waren we gemeen, dan moesten we haar een dikke knuffel geven. Geloof me, niemand die ooit nog gemeen deed.

Een knuffel of een lief woordje doet vaak iemand al goed. Kleine moeite, groot gebaar.

Trefwoorden:

Zelfmoord Media Scholen Pesten