741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Langere tijd voor aflossen studieschuld

Donderdag 7 februari 2013 - Charlotte Portielje

Geld lenen kost geld, iedereen kent het zinnetje wel. Het wordt in een razendsnel tempo achter een reclame gezegd. Voor studenten is het lenen ook ‘appeltje eitje’. Binnen 10 minuten staat het geld al op je rekening. Bij de invoering van het sociaal leenstelsel worden studenten min of meer gedwongen om te lenen. Om de studenten dan toch nog een beetje te matsen, willen experts in de Tweede Kamer een langere aflossingsperiode voor studenten invoeren.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, wil vanaf september 2014 de basisbeurs voor studenten vervangen door een sociaal leenstelsel. Daarbij is de volledige studiefinanciering een lening die na het behalen van het diploma moet worden terugbetaald. Tot op heden is de aflostijd 15 jaar. Jet Bussemaker wil de 15 jaar ook niet verlengen.

Hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, Bas Jacobs, vindt dat de aflossing tot je pensioengerechtigde leeftijd moet kunnen. Hij vindt dit een beter plan, omdat mensen later in hun carričre meer verdienen. Wanneer aflossing tot je pensioengerechtigde leeftijd mogelijk is, hebben jongeren de mogelijkheid na hun opleiding een huis te kopen. Wanneer ze snel de schuld moeten aflossingen komen ze in de problemen door meerdere leningen.

Andere experts vinden dat de studenten minimaal 10 jaar langer moeten krijgen om de schuld te kunnen aflossen. Als studenten langer de tijd krijgen voor het aflossen, zorgt dat ervoor dat er minder financieel risico is voor zowel de student als voor de staat. Of de aflostijd wordt verlengd is niet zeker.

 

Bron: Nu.nl