741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Leenstelsel voor studenten bijna een feit

Dinsdag 27 mei 2014 - Sanne Hofman

Dat sommige partijen in het kabinet voor het invoeren van het leenstelsel zijn is al een langere tijd bekend. Nu lijkt het er echter op dat, na veel overleg de afgelopen dagen, de plannen over het invoeren van het leenstelsel voor studenten daadwerkelijk worden doorgezet. Studenten, scholieren en verenigingen maken zich grote zorgen. Het zou zo maar eens kunnen gebeuren dat door het leenstelsel veel minder jongeren besluiten te gaan studeren, het wordt immers veel en veel duurder…

Onder andere D66 en GroenLinks zijn tegen de invoering van het leenstelsel. Het kabinet heeft nu aangegeven 200 tot 300 miljoen euro uit te trekken om deze partijen akkoord te laten gaan met het leenstelsel voor studenten. Op deze manier ontstaat er een meerderheid en kan het plan worden doorgevoerd. Dit bedrag is mede tot stand gekomen door een eis van D66 en GroenLinks. Zij willen met dat bedrag studenten uit onbemiddelde gezinnen een compensatie geven voor het verlies van hun basisbeurs. Ook willen die partijen dat de OV-studentenkaart behouden wordt.


Leenstelsel
Wat houdt het leenstelsel voor studenten precies in? En wat zijn de verschillen vergeleken met de regeling van nu? De afgelopen 30 jaar hebben studenten gebruik gemaakt van studiefinanciering om hun studie te betalen. Door het invoeren van het leenstelsel verdwijnt deze basisbeurs en moeten studenten dus voortaan geld lenen om te kunnen studeren.

Volgens het regeerakkoord moet het leenstelsel zo’n 800 miljoen euro opbrengen. Daarvan wordt 200 tot 300 miljoen direct doorgesluisd naar studenten met arme ouders. Na de invoering van het leenstelsel zouden afgestudeerden minder snel hun lening hoeven af te lossen dan nu. Afgestudeerden mogen 30 tot 40 jaar doen over het terugbetalen. Ook hoeven oud-studenten de lening pas af te lossen als zij een salaris hebben boven het minimum. Nu begint het aflossen al bij een bijstandsniveau.


Beslissende gesprekken
Al sinds december vorig jaar wordt er overlegd over de invoering van het leenstelsel tussen verschillende partijen. Sinds afgelopen maandag zijn de gesprekken in de beslissende fase beland. Fractieleiders van de VVD, PvdA, D66 en van GroenLinks zijn bijeengekomen op het Ministerie van Onderwijs om te onderhandelen. Deze week hoopt het kabinet definitieve beslissingen te nemen en afspraken te maken.


Onacceptabel
De reden dat er nog geen definitieve beslissingen kunnen worden gemaakt is dat er genoeg partijen en verenigingen zijn die tegen de invoering van het leenstelsel zijn. Zo vertelt Jorien Jansen, voorzitster van studentenvakbond LSVb: “Met het afschaffen van de basisbeurs komt niet alleen de toegankelijkheid in het geding, maar worden studenten ook opgezadeld met een torenhoge schuld. Dat is onacceptabel.”

“Als het sociale leenstelsel er echt komt, zal een studie 12.000 tot 15.000 euro duurder worden en daardoor zullen minder mensen gaan studeren. Het is niet zo dat met blokletters actie in mijn agenda staat. We stappen waarschijnlijk ook niet naar de rechter, want het lijkt niet onwettig.” aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts.


Bron: Volkskrant