741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Lerares ontslagen vanwege haar Facebook-vrienden

Woensdag 9 april 2014 - Sanne Hofman

Carol Thebarge stond in totaal 35 jaar voor de klas. Ze was een geliefde lerares met een speciale passie voor het vak. Nu is zij gedwongen gestopt met lesgeven. Waarom? De school wilde niet dat de lerares nog langer vrienden was met studenten op Facebook. Carol weigerde haar studenten te ‘ontvrienden’, met als gevolg haar ontslag.

De beslissing van de school lijkt erg onredelijk, maar toch is dat niet helemaal waar. De school heeft sinds kort haar beleid op het gebied van social media aangepast. Aanleiding hiervoor was een zedenzaak eerder op de school. Een leraar knoopte via social media een gedwongen relatie aan met een studente. De school moest dus strengere regels gaan handhaven en dan is het moeilijk om te beslissen waar de grens ligt.


Facebook vrienden
Carol Thebarge komt uit Charlestown, New Hampshire, en is 79 jaar oud. Ze heeft in totaal 35 jaar voor de klas gestaan en deed dit altijd met veel liefde. De geliefde lerares is erg populair op Facebook. Ze heeft ook veel studenten als vriend. Al eerder kreeg Carol Thebarge de opdracht van de directie om de studenten als vriend te verwijderen. Dit deed zij dan ook.

“Al snel vroegen de studenten aan mij waarom is ze had verwijderd als vriend op Facebook.” vertelt Thebarge. Ze besloot de studenten opnieuw toe te voegen, in eerste instantie niet zichtbaar, maar later openbaar. “De studenten waren dol op mijn pagina. Ik hield ervan om foto's van mijn katten of mijn levenservaringen met hen te delen.” vertelt Thebarge aan de Amerikaanse media.


Afscheid
Carol Thebarge kondigde zelf op Facebook aan dat zij stopt met lesgeven. “Vandaag is mijn laatste dag op Stevens High. Ik kreeg een ultimatum van de directie. Ik moest alle studenten ontvrienden en ik mocht ook geen foto's meer van ze posten (en daar waren ze dol op). Als ik het toch nog zou doen, moest ik opstappen.” schrijft zij op haar Facebookpagina.


Geen uitzondering
Niemand is het eens met het vertrek van Thebarge. Zelfs de directeur van de school Stevens High, Middleton Mc Goodwin, heeft haar gevraagd om op haar beslissing terug te komen. “Ik wil niet dat ze stopt met lesgeven, maar ze moet wel van de nieuwe regels schrikken. Het is niet omdat je een lieve en een attente vrouw bent dat je zomaar de regels van de school mag negeren, zeker niet als die er zijn om je te beschermen.” vertelt hij.


Geliefd
Carol Thebarge was een geliefde lerares onder de studenten. De studenten zijn dan ook niet blij met haar afscheid. “Ze deed niemand kwaad. Ze was een fantastische persoon en ze hielp ons altijd.” aldus een studente.

“Ik aanvaard dat sommigen het moeilijk hebben met mijn beslissing maar ik erken ook de gevaren van sociaalnetwerksites. De nultolerantie die bedoeld is om kinderen te beschermen houdt voor mij ook de subtiele boodschap in dat geen enkele leraar in zijn of haar communicatie met studenten buiten de klas nog vertrouwd kan worden.” reageert Thebarge op haar Facebookpagina.


Bron: AD