740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Loting per 2017 afgeschaft

Maandag 1 september 2014 - Tara Stokdijk

Wanneer een populaire studie teveel aanmelders heeft komt het aan op een loting waarbij studenten niks kunnen doen dan afwachten. In 2017 verandert dit. De loting wordt afgeschaft en vervangen door een speciale selectieprocedure waarbij onderwijsprestaties, persoonlijkheid en motivatie de doorslag geven. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs aan de tweede kamer laten weten.

Alleen het gemiddelde examencijfer is tegenwoordig bepalend voor de toelating bij een numerus fixus-opleiding.  In de toekomst wordt dus meer gekeken naar de persoon achter de cijfers. Volgens minister Bussemaker is dit noodzakelijk. Hoe succesvol een leerling tijdens een opleiding zal zijn hangt van meer af dan alleen van de middelbare school prestaties, vindt hij.

Schollierenorganisatie LAKS is blij met de afschaffing van de loting. Bang dat studenten nu minder gemotiveerd raken om goede cijfers te halen zijn ze niet. De Universiteitenvereniging VSNU en de  Landelijke Studenten Vakbond zijn ook voor het nieuwe toelatingsproces.  Een minpunt is wel, volgens de bond, dat  de opleidingen een bijdrage mogen vragen voor de procedure. Daarnaast mogen studenten zich voor maar twee toelatingsprocedures aanmelden waardoor het niet voldoende mogelijk is om de kansen te spreiden, vindt de Landelijke Studenten Vakbond.

In 2013 meldde bijna een derde van de studenten zich aan voor een studie met een loting.

Bron: NOS