741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Maak jouw stage succesvol!

Donderdag 27 maart 2014 - Sanne Hofman

Voor veel studenten is het al moeilijk om een stageplek te vinden, laat staan één die precies aan de wensen voldoet. Stel je hebt je een goede stage gevonden, althans dat denk je. Hoe haal je dan het optimale uit je stageperiode? Hoe maak je jouw stage succesvol? Met deze tips moet het lukken om van jouw stage een droomstage te maken!

De zoektocht naar een goede stageplek begint natuurlijk bij het oriënteren en solliciteren. Bedenk van te voren goed wat je wilt en wat je wensen zijn. Laat uiteindelijk zien hoe gemotiveerd je bent en vertel waarom juist jij de perfecte kandidaat bent voor die top stage. Als je eenmaal die droomstage te pakken hebt begint het eigenlijk pas echt…

Stage lopen is voor elke student erg belangrijk. Eindelijk mag je je kennis gaan toepassen in de praktijk. Je wilt iedereen natuurlijk laten zien wat je in je hebt en hoe goed jij bent in de dingen die je doet. Stage lopen is eigenlijk het opstapje naar het echte werk. Je stage kan je helpen bij je latere carrière. Het is dus erg belangrijk dat je van die stage ook daadwerkelijk een succesvolle stage maakt! Wij vertellen je wat je moet doen om je stage succesvol te maken en wat juist niet.


Ja!
-    Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet. Als je een goede indruk wilt maken mag je best een klein beetje opvallen.
-    Maak van te voren je doelen duidelijk. Vertel je begeleiders meteen al wat je verwachtingen en je plannen zijn. Dit is voor beide partijen erg handig. Jij weet wat er van jou verwacht wordt en het stagebedrijf weet wat ze voor jou kunnen betekenen.
-    Zorg ervoor dat je je portfolio al vanaf het begin bijhoudt. In je latere carrière kun je altijd laten zien wat je al gedaan hebt en waar je trots op bent.
-    Wees niet bang om vragen te stellen. Door dingen te vragen leer je het bedrijf kennen, leer je je collega’s kennen (dit zorgt weer voor een leuke werksfeer) en weet je wat er van je verwacht wordt. Door vragen te stellen leer je.
-    Maak met iedereen contact en behoudt dit ook. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in je collega’s en in wat zij doen. Dit zorgt voor een goede sfeer en je zult zien dat je collega’s dan eerder bereidt zijn om je te helpen. Tijdens je stage of verder in je carrière, je weet nooit wanneer je de hulp van iemand nodig hebt!


Nee…
-    Probeer zo social media zo min mogelijk te gebruiken tijdens het werk, althans voor privé gebruik dan. Zo maak je een betere indruk bij je begeleider en bij je collega’s.
-    Doe niet alleen de rotklusjes maar zoek uitdagingen op. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je elke dag de belangrijkste taken krijgt, maar zorg er in ieder geval voor dat je niet heel de dag koffie aan het halen of aan het kopiëren bent. Hier schiet je niks mee op. Als je het gevoel hebt dat je meer kan dan dat je nu doet, vraag dan op een tactvolle manier om extra taken.
-    Roddel niet op de werkvloer. Natuurlijk is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je collega’s, maar roddel niet met en over hen. Houdt je erbuiten en reageer neutraal als mensen roddelen over collega’s.
-    Wees niet verlegen. Probeer je zenuwen en angsten in bedwang te houden. Natuurlijk is het begin van je stage spannend. Gezonde spanning is ook helemaal niet erg, maar zorg ervoor dat je niet dichtslaat. Voer gesprekken met collega’s, doe mee aan discussies, laat je mening horen en kom bijvoorbeeld met voorstellen. Op deze manier zullen je collega’s niet over je heen lopen en je niet snel vergeten.


Bron: Intermediair