741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Met je P naar de universiteit

Woensdag 12 februari 2014 - Sanne Hofman

Jaarlijks stromen zo’n 1500 HBO’ers die hun propedeuse hebben gehaald door naar de universiteit. Deze leerlingen stonden niet erg goed bekend. Zij zouden het vaak niet redden op de universiteit. Onderzoek van de VSNU bewijst het tegendeel.

Uit cijfers van de VSNU blijkt dat de helft van deze doorstomers van het HBO, zijn of haar bachelor diploma weldegelijk binnen vier jaar heeft behaald. Het slechte imago van de doorstromers is dus onterecht. De lichting doorstromers van het afgelopen jaar doet het zelfs beter dan de VWO leerlingen die meteen naar de universiteit zijn gegaan.


Oorzaak
De oorzaak van dit verbeterde succes van de HBO leerlingen op de universiteit zou liggen aan het aangepaste bachelor onderwijs op de universiteiten. De universiteiten hebben zich de afgelopen jaren meer ingezet voor het bachelor onderwijs en hebben er de laatste jaren veel aandacht aan besteed. Hierdoor is het studiesucces van de HBO leerlingen, die na het behalen van hun propedeuse naar de universiteit zijn gegaan, verbeterd. 56 procent van de doorstromers haalt tegenwoordig binnen vier jaar zijn of haar diploma.


De verbetering van het onderwijs heeft natuurlijk ook een positieve invloed op de ‘gewone’ leerlingen. Van de studenten die van het vwo komen behaalt ruim de helft, 62 procent, binnen vier jaar een diploma. Hierin is ook een stijgende lijn te zien.


MBO
Er zijn ook leerlingen die eerste een MBO diploma hebben gehaald, daarna hun propedeuse hebben gehaald op het HBO en dan naar de universiteit gaan. Dit zijn zo’n tweehonderd leerlingen per jaar. Ook zij ontwikkelen zich goed. Meer dan de helft van deze leerlingen behaald binnen vier jaar zijn of haar diploma op de universiteit.


Nadelen
Toch willen de universiteiten al jarenlang de route van het HBO naar de universiteit moeilijker maken. Vanaf dit studiejaar mogen de universiteiten hogere eisen stellen aan de doorstromers. Sibrand Poppema, voorzitter van de Rijksuniversiteit in Groningen zei vorige week: “Voor de studenten die het niet halen zelf is het een drama. Je mislukt op de universiteit en moet weer met hangende pootjes terug. Voor het HBO is het ook ernstig omdat zij studenten verliezen die het goed doen. En voor de universiteit is het slecht voor de rendementen. Drie keer slecht dus.”


Bron: Avans