737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Minder sollicitatie stress in vijf stappen

Maandag 27 januari 2014 - Sanne Hofman

Naast de tentamen stress die bijna alle studenten wel eens hebben meegemaakt hebben veel studenten last van ‘stage stress’. Het blijkt nog best op je zenuwen te werken als je je naast je drukke schoolleven moet verdiepen in het zoeken van een goede stageplaats. In dit artikel kun je een handig stappenplannetje vinden om de grootste druk even van je schouders af te halen.

Stel je voor, je zit in het derde jaar van je opleiding en moet voor het eerst stage gaan lopen. Wat nu? En waar moet je beginnen? De sollicitatiebrief is verstuurd, en nu? Het solliciteren kan best stressvol zijn. Geen paniek. Met behulp van deze vijf stappen is het solliciteren zo gebeurd en een stuk minder frustrerend.


Stap 1: Neem een afwijzing niet te persoonlijk.
Hoe de werkgevers met jou omgaan mag jouw zelfwaarde niet bepalen. Jij weet zelf wat je kan en wat je niet kan. Je weet wat je waard bent.


Stap 2: Jouw tijd verschilt met de tijd van de werkgever.
Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd, nu alleen nog een reactie afwachten. Wachten is nooit leuk en al zeker niet op zo’n spannend moment. Voor jou lijkt het misschien alsof het eeuwen duurt, maar de werkgever heeft natuurlijk hele andere tijden en dingen te doen. Wacht dus rustig af, er is niks aan de hand.


Stap 3: Zet de sollicitatie even uit je hoofd.
Zodra je de sollicitatiebrief verstuurd hebt moet je gewoon weer even aan wat anders denken. De brief is de deur uit dus meer kan je eventjes niet doen. Zorg voor wat rust door je er niet te druk over te maken.


Stap 4: Niet speculeren.
Zelf heb je natuurlijk geen idee wat er achter de schermen gebeurd. In principe weet je dus helemaal niet waar je aan toe bent. Laat het voor wat het is en ga niet speculeren. Zo maak je jezelf alleen maar gek voor niks.


Stap 5: Laat mensen niet zeuren over je sollicitatie.
Het is natuurlijk heel irritant als iedereen steeds naar je sollicitatie vraagt terwijl je zelf nog niets weet. Als je vind dat mensen zeuren vraag ze dan om er even over op te houden. Vertel ze dan dat je er even niet over na wilt denken en dat je het ze laat weten als er nieuws is.


Bron: Intermediair magazine