740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Minder studenten door leenstelsel

Dinsdag 29 januari 2013 - Charlotte Portielje

De minister van Onderwijs verwacht dat er door het nieuwe leenstelsel meer studenten afhaken om een hbo of wo studie te gaan volgen. Volgens de minister zijn het ongemotiveerde jongeren die gaan afhaken. Daarom ziet minister Bussemaker het als een gouden kans. Het sociale leenstelsel zorgt voor kwaliteitsverbetering, aldus Bussemaker.

Het wordt voor studenten veel duurder om een studie te gaan volgen. Zeker voor jongeren met een laag inkomen wordt het lastiger om deze keuze te maken.  De vertrouwde basisbeurs die studenten nu nog krijgen komt te vervallen bij het nieuwe leenstelsel. Dit betekent dat studenten 5.000 tot 13.000 euro mislopen. De basisbeurs wordt veranderd in een leenstelsel. Dit zal ervoor gaan zorgen dat de nieuwe studenten hun studie afronden met een flinke schuld. De studenten hoeven de schuld pas terug te betalen wanneer ze een goed betaalde baan krijgen. Ze hebben 15 jaar om de schuld terug te betalen.

Niet iedereen is het eens met Jet Bussemaker. Jasper van Dijk van de SP is tegen het sociale leenstelsel. ‘’Vooral jongeren uit lage inkomensgroepen worden hard getroffen. Spreken van een sociaal leenstelsel is pure misleiding’’, laat hij weten in de Tweede Kamer. Verder vindt Jasper het onbegrijpelijk dat in een schuldencrisis studenten worden opgezadeld met nieuwe schulden.

Door de invoering van het sociale leenstelsel wordt het belangrijker om een bewuste keuze te maken voor studenten. Vaak switchen studenten nu van opleiding of ronden hun opleiding niet af. Volgens de minister worden studenten nu gemotiveerder. Jasper van Dijk is het hier niet mee eens. Hij is van mening dat studenten eerder gaan kiezen voor een goedkopere uitweg. Bijvoorbeeld een snelle en makkelijke studie.