779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Modafinil, de opkomende studiedrug

Donderdag 19 oktober 2017 - Yvo

Steeds vaker gebruiken studenten medicijnen om zich beter te kunnen concentreren op hun studiewerk. Ritalin en Adderall zijn bekendere medicijnen die de concentratie stimuleren, maar sinds kort bestaat ook de smartdrug Modafinil. Een medicijn dat je op doktersrecept kunt verkrijgen maar anders illegaal aan zal moeten komen. Maar wat is de werking van dit middel en hoe voel je je na je de smartdrug hebt ingenomen.

In de film Limitless speelt de Amerikaanse acteur Bradley Cooper een schrijver die in eerste instantie geen enkele letter op papier weet te krijgen. Maar na het innemen van een wonderpil in vier dagen zijn boek afmaakt, meerdere talen gaat spreken en als een helderziende de beurs voorspelt. Volgens mensen die Modafinil gebruiken voel je je zo na het innemen van een dosis van de smartdrug. 
 
Effecten
 
Modafinil is dus een  middel dat veel wordt gebruikt om je beter te kunnen concentreren op bijvoorbeeld je studeerwerk. Maar de precieze effecten van de drug liggen net iets anders. Modafinil dempt namelijk het gehalte gamma-animoboterzuur, de stof die je hersenen zou moeten vertragen. In tegenstelling tot Ritalin en Adderall, die stimuleren namelijk dopamine en noradreline en dat zijn stoffen die het zenuwstelsel juist stimuleren. Dit is ook de reden dat je bij Modafinil geen euforisch gevoel krijgt in tegenstelling tot Ritalin en Adderall. Omdat het dopamine gehalte in je lichaam naast het zenuwstelsel ook een euforisch gevoel stimuleert. En Modafinil heeft dus geen uitwerking op deze stoffen in je lichaam. 
 
Bijwerkingen
 
Door Modafinil te gebruiken krijg je dus een beter concentratie, word je sneller met typen en onthouden en blijf je langer wakker. En dat laatste kan soms ook een groot nadeel zijn. Want als je uitgeleerd bent en je wilt je welverdiende rust even pakken voor dat belangrijke tentamen morgen, dan lig je waarschijnlijk nog een paar uur naar het plafond te staren voordat je richting dromenland vertrekt. De stoffen in Modafinil dempen namelijk de stoffen in je hoofd die je de rust en ontspanning geven die nodig zijn om in slaap te vallen. Daarom zijn de adviezen van gebruikers om niet na 9 uur in de ochtend de drug in te nemen, voldoende te blijven drinken en om het half uur/ drie kwartier even een pauze te nemen. Dit zou volgens de gebruikers de kans op slaap in de avond moeten vergroten.