739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


NS komt op voor veiligheid personeel

Vrijdag 14 maart 2014 - Sanne Hofman

Als student reis je erg veel met het openbaar vervoer en dus ook met de trein. Uit onderzoek bleek eerder dat het NS personeel vorig jaar steeds vaker last had van fysiek en verbaal geweld in de trein. Als student ben je hier wellicht wel eens mee in aanraking gekomen. NS voert de komende drie weken een campagne tegen agressie en geweld jegens het personeel.

Geweld en agressie in de treinen komt op verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, beroving, bedreigingen, wapengebruik en spugen, maar ook aan intimidatie, wangedrag, vandalisme en schelden. Het NS personeel komt hier dagelijks mee in aanraking.

In 2013 kreeg de NS 774 meldingen van ernstig geweld of ernstige agressie. In totaal kreeg de NS zelfs 6.461 meldingen binnen van agressie en geweld. Ruim 60 procent van de agressiegevallen komt voort uit het zwart-reizen. Gemiddeld houden 13 NS medewerkers letsel over aan deze gebeurtenissen. Vandaar dat de NS nu met een campagne komt met het motto: “Handen af van onze collega’s!”


Handen af van onze collega’s!
Voor de campagne gebruikt de NS onder andere posters, dagbladadvertenties, abri’s, bioscoopreclames, twee filmpjes van slachtoffers en de website handenaf.nl. Deze uitingen kunnen best schokkend zijn. Voor de filmpjes en de posters worden bloederige, maar dus wel realistische, beelden gebruikt. Het doel van de NS is om met de campagne de impact van agressie op het personeel en het openbaar vervoer in zijn algemeen te laten zien. De NS wil het publiek bewust maken van de te grote agressieproblemen. Daarnaast zorgt de NS door middel van deze campagne ook voor steun voor het personeel.

De actie loopt van 12 tot 30 maart.

Onderaan het artikel ziet u één van de twee confronterende filmpjes waarin slachtoffers van geweld een hoofdrol spelen. In de filmpjes wordt een confronterend beeld over de agressie tegen het NS personeel gegeven. Ook worden in de filmpjes tips gegeven over hoe mensen het beste kunnen omgaan met agressie in het openbaar vervoer. Mensen worden erop gewezen om eerst aan de eigen veiligheid te denken, om 112 te bellen, om bij het slachtoffer te blijven en om indien mogelijk de dader aan te houden.

De hoofdrol speler in het filmpje hieronder is Jelle. Hij en zijn collega Iloyka werken voor de NS en zijn slachtoffers van geweld in het openbaar vervoer. “Mensen ontploffen vooral als ze op hun gedrag worden aangesproken. Van zwartrijden tot voeten op de bank of je niet kunnen gedragen in een stiltecoupé, soms verandert de situatie volledig onverwacht. Een geweldspleger in de trein is geen geijkt iemand. Het gaat door alle leeftijden heen; zelfs een oude dame van 90, hoor.” aldus hoofdconducteur Iloyka.

“Soms lijkt het alsof men iets tegen het uniform of NS heeft.” vertelt Jelle, hoofdconducteur en service & veiligheidsmedewerker.

 

 


Bron: ovpro.nl