739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Naar het buitenland

Donderdag 29 november 2012 - Merely van der Drift

Bijna elke opleiding geeft je de mogelijkheid om te gaan studeren of stage te lopen in het buitenland. Wanneer je de mogelijkheid hebt, moet je zoín kans met beide handen aannemen. Maar studeren in het buitenland is niet zomaar wat. Er moet veel, heel veel geregeld worden. Hier een paar tips om je tijd daar zo makkelijk mogelijk te maken.

  1. Onderzoek

Bedenk eerst waar je heen wilt en of het wel mogelijk is. Naar AustraliŽ klinkt heel leuk en avontuurlijk, maar kost natuurlijk veel meer dan naar Duitsland. Kijk of je ouders het kunnen bekostigen en anders hoe jij dit zelf allemaal gaat betalen.

Ga naar voorlichtingen van school. Zij geven je vaak links, waar je verder op kan zoeken. Niet elk land heeft connecties met jou school. Het is slim om wel zo’n land te kiezen, anders kost het je veel meer tijd en moeite. Je moet ook altijd bepaalde vakken en bepaald aantal punten halen. Door je op tijd te informeren kan je daar extra je best voor doen. Daarnaast, als jij je vaak laat zien tijdens voorlichtingen, colleges enzo en vaak langskomt voor vragen, hebben ze een goed beeld van je. Het komt weleens voor dat er meer leerlingen dan plaatsen zijn en dan moeten ze kiezen. Ze kiezen dan sneller voor iemand die veel initiatief toont.

  1. Keuze maken

OriŽnteer je goed. Kijk eerst naar welke landen je wil en ga dan op zoek naar de plaatsen. Ga alle websites af. Kijk bijvoorbeeld waar het ligt en welke vakken ze aanbieden. Er zijn meestal deadlines om je in te schrijven, zorg dat je ruim voor de deadline klaar bent. Ook dit geeft weer een goede indruk.

  1. Inschrijven school

Wanneer je eenmaal door school geaccepteerd bent, kan je echt aan de slag. Daarna begint vaak de inschrijving van de school ( of stage). OriŽnteer je dus nog verder. Zorg† dat alles in orde is. Alle vakken die gehaald moeten worden zijn gehaald en doe je best om andere vakken ook te halen. Zo ga je zonder stress weg. Concentreer je goed op je inschrijving, het is niet zomaar iets. Zoek informatie op over de school, wat jou interesseert. Via een motivatiebrief kan je dan tonen dat jij helemaal geschikt bent voor hun opleiding. Je vakken moeten ook gekozen worden. Leg jezelf niet te veel werk op. Kies vakken die je leuk ťn makkelijk lijken. Je gaat namelijk nog genoeg dingen er om heen doen.

  1. Na acceptatie

Nadat je geaccepteerd bent door je ‘nieuwe’ school gaat het echte werk beginnen. Alleen de formulieren zijn al een ramp. Ze houden nog al van papieren. Een paar formulieren zijn:

  • Erasmusbeurs: Blijf je binnen Europa? Dan kan je een Erasmus beurs krijgen. Elke maand krijg je 220 euro gestort. Helaas gaat dit wel misschien binnenkort verdwijnen.
  • OV-vergoeding; Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat, kan je je gratis OV omzetten in een vergoeding.
  • Studiefinanciering: Je gaat uit huis, dus je verdient ook een studiefinanciering voor uitwonende studenten. Woon je nu nog gewoon thuis, vergeet dit dan niet aan te vragen!

Dit zijn er maar een paar, in het echt zijn het er nog meer, maar dit hangt vaak ook af van jou school en de school waar je naar toe gaat. Regel daarnaast zo snel mogelijk je vlucht en een kamer. Dit is meestal snel vol. Zoek ook contact met andere studenten die daar heen gaan, maar ook die er al heen zijn geweest. Je hebt ze nodig en het is alleen maar gezelliger. Daarnaast is het natuurlijk handig, zo kan je informatie uitwisselen.

Dit zijn een paar tips. Vanuit school krijg je heel veel informatie. Een laatste tip: Houd alles bij in een map, zo raak je niks kwijt. Maak ook in je mail een apart mapje: Hoef je niet telkens terug te scrollen.

Trefwoorden:

Studeren Stage Tips Buitenland