741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Nederland barst van de jonge comazuipers

Dinsdag 11 maart 2014 - Sanne Hofman

Nederland kent de laatste jaren een forse stijging van het aantal jongeren dat alcohol misbruikt. Bij steeds meer gevallen bij de spoedeisende hulp in ziekenhuizen gaat het om comazuipers. Vaak zijn dit jongeren die door elkaar zijn opgejut om zoveel mogelijk te drinken. De zorgwekkende cijfers over deze ontwikkeling werden vandaag bekend gemaakt door VeiligheidNL.

Uit de cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2012 5.300 mensen met een alcoholvergiftiging op de afdeling spoedeisende hulp bij een ziekenhuis binnen werden gebracht. Dit is niet heel veel meer dan in 2011 maar vergeleken met de afgelopen tien jaar is het aantal wel enorm gestegen. In 2003 werden er namelijk 1.500 mensen met een alcoholvergiftiging op de afdeling spoedeisende hulp binnen gebracht.

Nog meer gevallen bij de eerste hulp zijn een gevolg van alcohol. Naar schatting zaten in 2012 15.000 mensen bij de spoedeisende hulp door een ongeval waarbij alcohol in het spel was. VeiligheidNL denkt dat dit in de werkelijkheid nog veel meer gevallen betreft. Deze bekende cijfers zijn volgens de organisatie nog maar het ‘topje van de ijsberg’. De spoedeisende hulp registreert niet standaard of er bij een ongeval alcohol in het spel was. De werkelijke cijfers van ongevallen door alcohol kunnen dus veel hoger liggen.


Comazuipen
Bij meer dan de helft van de alcoholvergiftigingen op de spoedeisende hulp gaat het om jongeren tussen de 15 en 25 jaar, de zogenaamde comazuipers. Dit zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar die veel te veel alcohol gedronken hebben tijdens het feesten.

Wat een zorgwekkend resultaat is uit het onderzoek van VeiligheidNL, is dat de meeste patiŽnten met een alcoholvergiftiging zelfs tussen de 15 en 19 jaar oud zijn. “Het lijkt er sterk op dat het stoer is geworden om je helemaal aan gort te zuipen. Drinken is geen middel meer om in een bepaalde staat te komen, het is een doel op zich.” vertelt Marco Brugmans van VeiligheidNL.


Jonge mannen en vrouwen
Van de in totaal 5.300 mensen die werden behandeld voor een alcoholvergiftiging waren 3.200 tussen de 10 en 24 jaar oud. “We hebben een tijdje gedacht dat het slim is van ouders om hun kinderen op jonge leeftijd al een glaasje mee te laten drinken, maar dat blijkt averechts te werken. Juist die jongeren blijken op latere leeftijd vol op het drankorgel te gaan. Nu zeggen we dat ouders hun kinderen totaal geen alcohol moeten laten drinken tot hun achttiende.” aldus Marco Brugmans.

In de meeste gevallen is de man een comazuiper. Namelijk 63 procent van de comazuipers is manlijk. Bij de extreem jonge groep comazuipers, de kinderen met een alcohol vergiftiging tussen de 10 en 14 jaar oud, zijn de meisjes in de meerderheid.


Ziekenhuis
In veel gevallen worden de mensen met een alcoholvergiftiging die bij de spoedeisende hulp terecht zijn gekomen doorgestuurd naar het ziekenhuis om per direct behandeld te worden. 44 procent van de gevallen wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

Wat ook een opvallend resultaat is uit het onderzoek van VeiligheidNL is dat de jongeren tussen de 20 en 24 jaar die met een alcoholvergiftiging bij de eerste hulp terecht komen vaak ook drugs hebben gebruikt. Dit komt namelijk voor bij vier op de tien gevallen.


Bron: RTL nieuws