740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Nederland in top 5 met traagste studenten

Donderdag 20 september 2012 - Merely van der Drift

Waarom zou je snel je studie afronden, als je er ook rustig vijf jaar over mag doen. Dit lijkt soms wel het motto van sommige studenten. Uit onderzoek van OESO is gebleken dat studenten in Nederland 5,02 jaar doen over het afronden van hun studie. Hierbij staan ze in de top 5 van traagste studenten.

OESO staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Nederland is hierbij aangesloten, net zoals 33 andere welvarende landen. Bij dit onderzoek is gekeken naar hoelang studenten erover doen om hun opleiding af te ronden. Bij andere landen is het MBO, HBO en WO onderzocht, bij Nederland alleen het HBO en WO. Daarom lijkt ons cijfers veel hoger te liggen dan het eigenlijk is. NRC heeft hierom ook bij de andere landen het MBO eraf gehaald, om een eerlijke indicatie te maken.

Het gemiddelde van alle OESO-landen is een studieperiode van 3,94 jaar, inclusief MBO. Exclusief MBO is 4,33 jaar. Dan valt dat gat met Nederland toch best mee. Wanneer je bij de andere landen ook het MBO-cijfer eraf haalt, krijg je al snel dat er toch wel meer landen zijn met een hoog aantal. In Spanje doen ze er 5,54 jaar over, In Duitsland 5,16 en Denemarken is het hoogste met 5,97 jaar.

Vergeleken bij 2008, is Nederland wel sneller gaan studeren. Toen was het gemiddelde nog 5,24 jaar. Duitsland is ook sterk gedaald, zij deden er wel 6,57 jaar over. Toch een daling van 1,39 jaar. De reden voor de daling in Nederland is duidelijk. Door de langstudeerboete begrijpen studenten eindelijk dat ze niet eeuwig op school moeten zitten, maar ook een beetje door moeten leren. Daarnaast krijgen eerstejaars veel sneller een waarschuwing of worden zelfs van school gehaald, wanneer de punten niet zijn behaald. Tot voorheen werd er vaak een oogje toegeknepen.

Bron: www.nrcnext.nl