737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Niet meer roken op het schoolplein

Dinsdag 1 april 2014 - Sanne Hofman

Veel jongeren beginnen op school met roken. Ze vinden het ‘stoer’ om met vrienden en vriendinnen op het schoolplein een sigaret op te steken. Hier moeten ouders en scholen iets tegen doen, vindt het Longfonds. Het Longfonds pleit ervoor dat over maximaal twee jaar alle schoolpleinen rookvrij zijn.

Op dit moment is één derde van alle schoolpleinen in Nederland rookvrij. Dit is ten opzichte van vorig jaar al een vooruitgang. Toen mocht er slechts op een kwart van de schoolpleinen niet gerookt worden.  

“Wij zijn blij met de toename, maar het gaat ons niet snel genoeg.” vertelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.


Het begint op school
“Scholen moeten een gezonde en veilige plek zijn en niet een plek waar kinderen leren roken. Maar op de meeste schoolterrein mogen kinderen gewoon roken. Een vreemde zaak. De helft van alle rokers begint op het schoolplein.” vertelt Michael Rutgers.

Roken op school moet dus gestopt worden vindt het Longfonds. Uit onderzoek dat het Longfonds deed blijkt dat grote scholen, met meer dan 1000 leerlingen, het minst vaak rookvrij zijn. Slechts een kwart van die scholen heeft een rookvrij schoolplein.

In Friesland hebben de minste scholen een rookvrij schoolplein. Deze provincie doet het dan ook het slechtst in het onderzoek. Zuid-Holland heeft de meeste rookvrije schoolpleinen. Op 45 procent van alle schoolpleinen in Zuid-Holland mag niet gerookt worden.


Actie
Het Longfonds pleit ervoor dat over maximaal twee jaar alle schoolpleinen in Nederland rookvrij zijn. “Een op de vier kinderen die gaan roken haalt de 65 niet. Dat vinden wij onacceptabel. Ouders moeten in actie komen en moeten pleiten voor een rookvrij schoolplein voor hun kinderen. Het is vaak een kwestie van een lange adem, maar we zien dat deze aanpak werkt.” aldus Michael Rutgers.


Bron: NOG