741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Niet op kamers en toch een uitwonendenbeurs

Donderdag 1 mei 2014 - Sanne Hofman

Uit cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat studenten nog volop frauderen met de studiebeurs. Afgelopen jaar kwamen ruim 1.800 fraudezaken aan het licht van studenten die zeggen dat ze op kamers wonen maar eigenlijk nog thuis wonen. Zij ontvingen de uitwonendenbeurs dus zonder dat zij daar recht op hadden.

Deze fraude met de studiebeurs moet harder worden aangepakt, vindt minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Zij vindt dat er strengere controles, betere voorlichtingen en actievere invorderingen moeten komen.

“Studiefinanciering is bedoeld om te studeren en niet om extra inkomen te verwerven. Daarom gaan we extra controleren op fraude. We gaan actiever opsporen, beter informeren en meer invorderen.” aldus Jet Bussemaker.


Uitwonende studiebeurs
De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft het afgelopen jaar al strenger gecontroleerd op fraude met de uitwonende studiebeurs. Dit leverde het Ministerie van Onderwijs al zo’n 12 miljoen euro op. Minister Bussemaker denkt dat er door een hardere aanpak maar liefst 20 miljoen euro op kan worden gehaald.


Eenoudertoeslag
Niet alleen met de uitwonendenbeurs wordt gefraudeerd, ook van de eenoudertoeslag wordt vaak onterecht gebruik gemaakt door studenten. De eenoudertoeslag bedroeg afgelopen jaar 467 euro per maand. Afgelopen jaar kregen 10.000 studenten een eenoudertoeslag. Maar liefst tien procent van die studenten bleek bij de controle geen recht te hebben op die toeslag.


Naar het buitenland
Verder wordt er vaak gefraudeerd met het terugbetalen van de studieschuld door studenten. Het komt steeds vaker voor dat studenten na hun studie naar het buitenland verhuizen en geen correct adres doorgeven. Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt dat ruim 30.000 studenten met een studieschuld ‘zoek’ zijn. Dat is 5 procent het totale aantal studenten met een studieschuld. Samen hebben deze studenten een schuld van ruim 83 miljoen euro.


Onbewust
Minister Jet Bussemaker wil dus niet alleen de fraudegevallen met betrekking tot de uitwonendenbeurs aanpakken maar ook de andere fraudegevallen met toeslagen en schulden. “Het gaat niet altijd om bewuste fraude. Het is soms ook onwetendheid. Bijvoorbeeld als afgestudeerde studenten naar het buitenland vertrekken en vergeten hun studiefinanciering stop te zetten.”

Bussemaker roept studenten op om bewuster naar de regels te kijken. “Het is veel prettiger om het vooraf zelf te reguleren dan het achteraf terug te betalen. Wacht niet totdat een inspecteur aan je deur staat. Wees eerlijk en houd je aan de regels.”


Bron: RTL nieuws