739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Nieuwe site met alle informatie voor studenten

Woensdag 12 maart 2014 - Sanne Hofman

Als aankomende student wordt je vaak in het diepe gegooid. Na je eindexamens op de middelbare school sta je er een beetje in je eentje voor. Veel aankomende studenten barsten van de vragen over hun studie en alles wat erbij komt kijken. Vandaar dat het ministerie van Onderwijs gisteren avond een website lanceerde waar alle informatie op te vinden is.

Hoe zit dat eigenlijk allemaal met het inschrijven voor een studie, studiefinanciering en de ov chipkaart? Welk profiel op de middelbare school kan ik het beste kiezen voor een bepaalde opleiding? Waar kan ik studentenkamers vinden in de stad waar ik wil studeren? Welke master op de universiteit sluit aan bij mijn opleiding? Dit zijn dingen die veel studenten zich geregeld afvragen. Ook volgens het ministerie van Onderwijs is er onder studenten en scholieren een grote behoefte aan een duidelijk startpunt met alle betrouwbare informatie over studeren en alles wat erbij komt kijken.


Startstuderen.nl
Minister van Onderwijs, Bussemaker, lanceerde gisteren avond de website startstuderen.nl. Deze website moet bekend komen te staan als dé startpagina voor alles wat met studeren te maken heeft. De website van het ministerie van Onderwijs brengt alle informatie bij elkaar. “Doordat startstuderen.nl alle informatie bijeen brengt, kunnen aankomend studenten zich beter informeren. Dit moet leiden tot een betere studiekeuze en dat leidt tot hogere studiesucces.” aldus Bussemaker.

De website is uiteindelijk een samenwerking geworden tussen verschillende studentenorganisaties, scholierenorganisaties, decanenverenigingen en DUO.


Nu al tevreden
Het lanceren van de website lijkt door iedereen erg gewaardeerd te worden. “Informatie over studietijd is heel erg verspreid. Een kamer vinden doe je weer ergens anders dan studiefinanciering aanvragen. Wij merkten dat veel scholieren door al die bomen het bos niet meer zien. Het is geweldig dat al deze informatie nu bij elkaar op een plek te vinden is.” aldus Remco Barendregt van Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS).

Ook Ruud Nauts van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is erg te spreken over de website. “Het is belangrijk dat de middelbare school en het studentenleven als een doorgaande lijn bij elkaar komen. Het is daarom goed om al die informatie van profielkeuze tot master bij elkaar te hebben.” aldus Ruud Nauts.


Maatregelen
De website is één van de vele maatregelen om het kiezen van de verkeerde studie bij jongeren tegen te gaan. Het kabinet verricht veel inspanningen om de uitval in het eerste studiejaar terug te dringen. In het schooljaar van 2011-2012 stopte 35 procent van de nieuwe studenten al in het eerste jaar met hun studie of wisselde zij van studie.

Om deze vroege uitval van studenten tegen te gaan is onder andere de inschrijfdatum vervroegd naar 1 mei, een verplichte studiekeuzecheck ingevoerd en kun je sinds kort voor elke studie een studiebijsluiter vinden met informatie over het aansluiten op de arbeidsmarkt, de kans op een baan en het gemiddelde startsalaris. Nu is ook de website startstuderen.nl aan die verschillende maatregelen toegevoegd.


Bron: Spits