739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Creatief denken bij Opel

Donderdag 27 december 2012 - Merely van der Drift

Iedereen moet op een bepaald punt in hun leven stage lopen. Ervaringen zijn er om gedeeld te worden, daarom hebben wij elke twee weken een ander verhaal met een stagiair(e) of stagebedrijf voor jullie. Deze week: Naömi van Pelt.

Naömi van Pelt (20) is een communicatiestudente van de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment is zij bezig met haar derde jaar en is ze ook aan het stage lopen. Dit doet zij bij Adam Opel AG in Duitsland.

Communicatiecampagne

Adam Opel AG is een autofabrikant. Dit hoofdkantoor is gevestigd in Rüsselsheim, Duitsland. Opel behoort tot de General-Motors groep. In Engeland zijn Opel- modellen te vinden onder het GM merk Vauxhall. Verder verkoopt Opel auto’s in meer dan 40 Europese markten. Momenteel komen er nieuwe modellen op de markt zoals de Opel Mokka en Opel ADAM. Naömi: “Ik werk hier op de afdeling ‘Advertising and Integrated Campaigns’. Ik loop hier stage bij het communicatieteam. Dit team verzorgt alle communicatiecampagnes voor Opel. Deze campagnes worden gebruikt in alle markten in Europa. Binnenkort komt de nieuwe Opel ADAM uit. Ik werk mee aan de communicatiecampagne van deze auto. Zowel de tv commercial, print advertenties, banners, website als een catalogus komen hier aan te pas.

 

Netwerk

Zomaar in het buitenland aan een stage komen, is moeilijk. Vooral als je geen connecties had. Gelukkig voor Naömi had de neef van haar vader goede connecties.  Naömi: “Ik wilde graag naar het buitenland om stage te lopen. Het probleem was alleen dat ik niet zo ver weg durfde te gaan. De neef van mijn vader werkt al twintig jaar bij Opel in Duitsland. Hij had mij getipt over de stage die vrij was. Het leek mij een grote kans om stage te lopen in het buitenland, bij zo’n groot bedrijf en dan ook nog op het Europese hoofdkantoor. Dit was een kans die ik niet kon laten schieten. Ik woon nu in Mainz, vlakbij Frankfurt en het bevalt me eigenlijk beter dan verwacht. Het is een mooie stad en dichtbij Rüsselsheim, waar ik stage loop. Omdat ik in Duitsland zit, waren er gelukkig maar weinig tot geen cultuurverschillen. Hoewel ik het goed kan verstaan en begrijpen, vond ik het soms wel lastig om te spreken. Gelukkig zit ik tijdens mijn stage op een internationale afdeling. Ik hoef dus alleen maar Engels te praten.”

 

Zelfvertrouwen

“Voor dat ik naar Duitsland vertrok had ik een paar doelen voor mezelf gesteld. Ten eerste wilde ik meer zelfvertrouwen kweken. Ten tweede wil ik zowel mijn Engelse en Duitse taal verbeteren. Als laatste wil ik een netwerk opbouwen. Tot nu toe zijn deze doelen aardig gelukt. Het bedrijf geeft me veel verantwoordelijkheid. Ik krijg veel positieve feedback, dus ik heb wel het idee dat ze vertrouwen in me hebben. Met de taal gaat het ook beter. Mijn Engels is sowieso verbeterd en mijn Duits ook. Toch is het nog niet hoe ik het wil. Mijn netwerkencontacten worden ook steeds meer. Er zijn veel internationale stagiaires. Helaas willen ze niet allemaal afspreken buiten de stage om. Het allerbelangrijkste vind ik eigenlijk dat ik een waardevolle stagiaire ben voor het bedrijf. Ook al ben ik ‘maar’ een stagiaire, ik wil echt iets bijdragen.”

 

Diversiteit
“Ik heb veel verschillende taken binnen het hele proces. Zo mag ik mijn mening geven op voorstellen en meebeslissen over de ontwerpen. Op deze manier ondersteun ik het hele creatieve proces. Ik maak daarnaast analyses van resultaten van bijvoorbeeld de website. Ook doe ik onderzoek naar campagnes en websites van concurrenten. Als laatste doe ik ook nog veel organisatorische dingen zoals het regelen en begeleiden van een fotoshoot, vergaderingen opzetten en auto’s regelen. Ik heb niks wat ik niet leuk vind.  Het klinkt heel stom maar alles aan de stage vind ik leuk. Iedere dag is anders, omdat er elke keer nieuwe dingen komen die een andere aanpak nodig hebben.”

Heimwee
“Ik had wel veel heimwee toen ik daar zat. Vooral ’s avonds wanneer ik op mijn kamertje zat. In Nederland kan je op een saaie avond gezellig langs familie, vrienden of je vriendje, maar hier ging dat natuurlijk niet. Ik had ook een aantal weekenden dat ik alleen zat en dat ik dacht “Waarom ben ik hier aan begonnen.” Dit was natuurlijk niet altijd, het kwam in vlagen. Gelukkig zat ik ‘maar’ in Duitsland. Ik ben drie keer een weekendje naar Nederland geweest en mijn ouders en vriendje zijn ook nog gezellig langsgekomen. Met de kerst is het bedrijf drie weken dicht, dus kan ik de feestdagen doorbrengen bij mijn familie. Gelukkig was het voor de rest ook heel gezellig met collega’s. Er was naast hard werken, ook veel ruimte voor ontspanning. We hadden bijvoorbeeld ook een teamuitje zodat we elkaar beter konden leren kennen. Hoe beroerd je je af en toe ook voelt, het komt altijd weer goed. Daarnaast, het  is een super leuke stage. Ik heb er dan ook totaal geen spijt van.”

Naömi’s gouden tip: “Bij twijfel, toch doen! Ook al heb je soms heimwee, deze maanden vergeet je nooit meer. Later kijk je hier tevreden op terug.”