740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Stagelopen in IJsland

Maandag 20 augustus 2012 - Merely van der Drift

Hij is weer terug. Onze On Stage column. Twee keer per maand interviewen wij iemand met een interessante, aparte en leuke stage

Deze week: DaniŽl de Regt (20) stagiaire bediening in het Grand Hotel Reykjavik in IJsland. DaniŽl studeert Horeca Manager Ondernemer. Hij is nu voor vijf maanden naar IJsland vertrokken voor zijn stage.

IJsland is niet het eerste land waar je aan denkt, als je mag kiezen om naar het buitenland te gaan. Toch is dit de reden waarom DaniŽl juist hiervoor koos: “ Ik heb er voor gekozen om naar het buitenland te gaan omdat ik wel van avontuur houd en dit voor mij een unieke kans lijkt. De keuze ligt snel bij Spanje en Amerika, maar daar ga je juist naar toe op vakantie. Wie zal er nou ooit naar IJsland toe gaan?! Op deze manier zie je ook wat van de wereld en de andere culturen. “

Cultuurverschillen
In ieder land zijn er cultuurverschillen, zo ook in IJsland. DaniŽl: “De meeste IJslanders zijn toch wel wat afstandelijker. Wel heb ik gehoord dat, dat helemaal omgedraaid is wanneer ze hebben gedronken. Dat wil ik nog wel meemaken! Gelukkig spreken ze wel goed Engels, want er is geen woord te verstaan van het IJslands. Mijn leidinggevende en collega’s zijn echt super relaxed en je merkt niet echt dat er een grote scheiding tussen de managers en medewerkers zit. Er wordt veel lol getrapt en grapjes gemaakt, maar iedereen is wel bereid hard te werken. De managers hebben veel vertrouwen in de medewerkers, door de medewerkers zelf veel te laten doen.”

Uitdaging
Er zijn altijd positieve en negatieve kanten aan een stage. DaniŽl : “Het meest uitdagende is toch wel vijf maanden overleven in een land waar je totaal mee onbekend bent. Daarbij komt dat je je hier alleen kan redden met je Engels. Minder leuk is dat je niet echt persoonlijk contact hebt met de gasten. Het is hier zo groot en echt vooral op de massa gericht. Ook is er een probleem met onze woning. De eerste drie weken moeten we alleen al drie keer verhuizen. Hierdoor kan je je spullen niet uitpakken en het een beetje als thuis laten voelen. IJsland is een erg duur land. Voor een kilo gehakt betaal je tien euro en een pakje voorgesneden kaas kost twaalf euro. Even een drankje doen zit er ook niet in, voor een fles Bacardi betaal je 60 euro.”

Begeleiding
“De begeleiding van school was goed. Het enige nadeel was dat ik vrij laat (5 weken van te voren) te horen kreeg waar ik precies zou verblijven en hoeveel het zou gaan kosten etc. Via school heb ik wel een contactpersoon in IJsland die voor 300 euro mij zal ophalen en brengen naar het vliegveld, helpen met eventuele problemen en, als je hem te vriend houd, ook excursie met korting voor je kunt regelen.”

DaniŽl’s gouden tip: “Geniet van het leven daar en probeer niet teveel aan thuis te denken. Je zit er niet voor eeuwig en het is zo voorbij. Zoiets maak je misschien nooit meer mee. Maak contacten met de lokale bevolking. Dat is leuker voor jezelf en altijd handig om sommige dingen voor elkaar te krijgen.”

Heb jij ook een leuke stage? Stuur ons dan een mailtje naar redactie@stagemotor.nl