739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Terugblikken op je stage

Donderdag 6 december 2012 - Merely van der Drift

Iedereen moet op een bepaald punt in hun leven stage lopen. Ervaringen zijn er om gedeeld te worden, daarom hebben wij elke twee weken een ander verhaal met een stagiair(e) of stagebedrijf voor jullie. Deze week: DaniŽl blikt terug op zijn stage.

Tijdens mijn eerste interview, 15 weken geleden alweer, heb ik DaniŽl de Regt geÔnterviewd. DaniŽl studeert Horeca Manager Ondernemer. Voor zijn studie kreeg hij de kans om stage te lopen in het buitenland. Deze kans heeft hij met beide handen aangenomen. Op dit moment is hij alweer bijna vijf maanden in IJsland bij het Grand Hotel Reykjavik aan de gang.

Vooroordelen
Voordat DaniŽl aan zijn grote avontuur begon, had hij een bepaald beeld van de cultuur en de manier waarop er gewerkt zou worden. Na vijf maanden is hij er nu wel achter dat niet alles klopte. “De manier waarop er gemanaged wordt verbaasde mij heel erg. Voor dat ik wegging had ik het idee dat er bij zo’n enorm groot hotel een strak regime was en alles tot in de puntjes verzorgd zou zijn. Dit bleek niet zo te zijn. Niet alles is goed geregeld en er wordt daar aardig wat over geklaagd achter de schermen. Dit wordt niet achter de rug van de managers gedaan, zij weten hier gewoon van. Ik werk natuurlijk als stagiair en ik had ook verwacht dat ik uitgebuit zou worden omdat ik ‘maar’ een stagiair was. Dit bleek heel erg mee te vallen. Iedereen werd hetzelfde behandeld. De manager en het personeel waren ook erg medelevend. Wanneer iets bijvoorbeeld niet ging, begrepen ze dat en deden ze er ook niet moeilijk over. Er hing een hele fijne sfeer.”

Cultuurverschillen
DaniŽl: “Cultuurverschillen heb je natuurlijk altijd. Soms is het vervelend, maar meestal leer je er wel veel van. Ze hadden me van te voren al gewaarschuwd voor de ruwheid van de oudere IJslanders. Ze kunnen nog weleens moeilijk doen, wanneer je aangeeft alleen Engels te praten en geen IJslands. Dit maakte ik ook mee. Ik moest een oude dame bedienen en vertelde haar dat ik geen IJslands praatte. Ze had al wat borreltjes op en dit kwam niet helemaal goed op haar over. Ze vertelde me dat ik verdomme IJslands moest leren spreken wanneer ik hier wilde wonen en zei letterlijk “that I could fuck myself.” Apart, maar gelukkig kwamen haar vriendinnen later nog hun excuses aanbieden voor haar gedrag. Ook mijn collega’s vonden dit vervelend, omdat ze bang waren dat ik een verkeerd beeld kreeg. Ik snapte ook dat dit de uitzonderingen waren en gelukkig heb ik er voor de rest niet echt veel meegemaakt.”

Uitgaan
“Over het uitgaansleven kreeg ik te horen dat de IJslanders helemaal los gaan. Nou dat heb ik geweten ook! Wanneer ze bijvoorbeeld iemand willen versieren, zijn ze in het dagelijkse leven redelijk verlegen. Wanneer ze uitgaan, gaan alle remmen los. Eigenlijk is hun levenswijze ook zo. Het viel me op dat al veel IJslanders al vroeg kinderen hebben en alleenstaand zijn. Daarbij kunnen ze totaal niet rijden. Ik vreesde af en toe voor mijn leven, haha.”

Totaal blik
Ondanks wat kleine dingen, heb ik echt een super tijd gehad. Zo mocht ik de prinses van Noorwegen bedienen, maar ook het nationale voetbalelftal van zowel Zwitserland als Noorwegen. Dit zijn ervaringen die ik nooit vergeet. Ik heb geen spijt van deze reis. Het is een van de mooiste ervaringen van mijn leven en zal er altijd aan terugdenken. Het enige wat ik anders zou doen is meer druk achter sommige dingen zetten. School regelde niet alles goed, maar heeft dit later wel recht gezet. Het is allemaal goed gekomen, maar voor jezelf is het fijn om alles geregeld en klaar te hebben. Tijdens mijn periode in IJsland kwamen mijn ouders langs en ook nog een vriend. Ze konden toen mijn dagelijkse leven zien. Dit vond ik ook echt super. Ik mis mijn vrienden thuis wel, maar ik heb hier ook veel nieuwe vrienden gemaakt en een nieuw leven opgebouwd. Het wordt moeilijk om IJsland achter me te laten.

DaniŽls gouden tip: “Probeer vooral te genieten van het moment want dit is een unieke kans die niet veel mensen krijgen, probeer er dus ook een leuke ervaring van te maken. In het begin zal het lastig zijn, omdat je thuis mist en je je draai moet gaan vinden, maar zodra je die gevonden hebt word het alleen maar leuker. Ook zal je jezelf een paar keer tegen komen, jezelf gaan leren kennen en je grenzen gaan verleggen, ervaar dit als iets positiefs en probeer er je eigen feestje van te bouwen. Wat zeker een tip is, probeer contact te leggen met de lokale bevolking! Mocht je hulp nodig hebben dan kunnen zij je misschien wel helpen en bovendien is het ook goed voor je sociale contacten, wie weet hou je er wel een goede vriendschap aan over en keer je nog een keer terug.”