737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Werken bij een installatiebedrijf

Dinsdag 30 oktober 2012 - Merely van der Drift

Iedereen moet op een bepaald punt in hun leven stage lopen. Ervaringen zijn er om gedeeld te worden, daarom hebben wij elke twee weken een ander verhaal met een stagiair(e) of stagebedrijf voor jullie. Deze week: Wielrenner Tom.

Tom Bal (19) is bezig aan zijn derde jaar werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn kostbare vrije uurtjes besteed hij vooral aan wielrennen. Hij fietst bij het Restore cycling team. Nu het seizoen voorbij is heeft hij weer wat meer tijd, maar de rest van het jaar fietst hij fanatiek. Van zijn huis naar stage is 40 kilometer, maar daar draait hij zijn hand niet voor om. Wanneer het weer goed is pakt hij gewoon de fiets.

Hij loopt op dit moment stage bij Breijer Bouw en Installatie. Tom: “ Breijer Bouw en Installatie is partner in bijna elk bouw- en installatieproject. Ze werken zowel voor gezondheidsinstellingen en scholen, als voor beleggers en projectontwikkelaars. Ze realiseren groot- maar ook kleinschalige projecten. Sinds kort hebben ze een project van de Hogeschool Rotterdam aangenomen. Dit project bevat de renovatie van het Rijksmonument Museumpark laagbouw. Tijdens deze renovatie zochten ze een student die mee kon lopen en mee kon helpen in het project. Dat ben ik dus geworden!”

Tom: “Ze zochten een student van de Hogeschool Rotterdam die bij hun stage kon lopen tijdens het project van de renovatie. Op school heb ik de minor installatietechniek gekozen. Dit beviel me aardig, dus ging ik op zoek naar een stage die daarbij paste. Tijdens het gesprek met mijn leidinggevende klikte het gelijk. Hij vond dat ook want uiteindelijk ben ik aangenomen. Ik kon niet wachten om te beginnen. Mijn functie is vooral onderzoek doen naar een warmte koude opslag systeem. Dit onderzoek bevat vooral veel literatuur lezen, bellen met aannemers van deze installaties, maar ook met andere mensen die hier verstand van hebben. Daarnaast ga ik weleens mee wanneer het bedrijf naar de locatie gaat, dan kan ik ook de praktijk meemaken, wat erg leerzaam is. Als laatste doe ik ook nog onderzoek naar de uitvoering van onderhoud van installaties die door het bedrijf zijn opgeleverd. Dit rapporteer ik daarna zo goed mogelijk.”

“Het leukste aan deze stage vind ik de praktijk. Je maakt namelijk mee hoe het er in het echte bedrijfsleven aan toe gaat en daar leer je veel van. Ik merk ook dat ik nu op het punt ben dat ik ook echt de bedrijfslevenmentaliteit ontwikkel. Het is een uitdaging om mee te lopen met een project wat misschien wel miljoenen kan opleveren. Alles moet tot in de puntjes kloppen. Dat is erg interessant en spannend. Wat minder vind ik het kantoorwerk. Je zit vooral achter de computer en dit trekt mij niet echt. De sfeer is heel verschillend. Het verschilt op welke afdeling van het bedrijf je bent. Gelukkig kan ik het goed vinden met mijn leidinggevende. Ik kan altijd langslopen om wat te vragen. Hij is zowel kritisch als vriendelijk, wat ik erg fijn vind.”

Bij sommige stages maakt het niet uit als je er een dagje niet bent, maar bij Tom wel. “Ik heb mijn eigen taken. Wanneer ik er dus niet ben, zoals standaard op vrijdag, dan blijft er wel werk liggen. Dit moet ik maandag dan weer inhalen. Helaas is de communicatie met mijn school niet zo top. Ik heb mijn stagedocent slechts één keer gezien en daarna nooit meer iets van hem gehoord. Sommige documenten die nagekeken hadden moeten worden, heb ik nog steeds niet terug. Die onzekerheid is heel vervelend. Het zou stukken fijner zijn als ik wat beter contact had.”

Tom’s golden tip: “zoek een bedrijf wat je leuk vind en ga gewoon op sollicitatie gesprek. Stel dat het gesprek niet bevalt, kan je altijd verder zoeken. Probeer zo veel mogelijk afspraken te maken, zodat je altijd nog wat achter de hand hebt. Ga eerst alles af en maak dan pas een definitieve keuze. Let op stagevergoeding, hier is niet bij elk stagebedrijf sprake van.”

 

Heb jij ook een leuk, interessant of aparte stage? Stuur dan een mailtje naar redactie@stagemotor.nl