737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Ondernemen en studeren, kan dat samen?

Dinsdag 27 mei 2014 - Rowan Bender

Het is half 9 op een saaie dag eind November 2011 en Freek van Aerle stapt weer "vol goede moedĒ de collegezaal binnen om een college van 3 uur te volgen. Tijdens de 3 uur die Freek had gevolgd spits hij 1 keer zijn oren. Er wordt aangekondigd dat de maandag erop een gastcollege is over ondernemen. Hij besluit om er heen te gaan met de intentie dat hij het wel leuk zou vinden om te horen. Maar hij had nooit verwacht dat dit het begin van zijn online ondernemen zou worden.

Aan ondernemen deed Freek wel, vooral via marktplaats en op het schoolplein. Maar iets serieus en volgens de papieren had hij nog nooit gedaan. Voorheen kocht hij van alles op, zoals parfum en gouden tientjes, om ze later met een goede winst weer te verkopen. Maar dit gastcollege motiveerde hem, om op het gebied waar hij redelijk bekend is, te beginnen met een webshop, namelijk een webshop voor zonnebrillen en contactlenzen. Zijn ouders hebben een optiekzaak en regelmatig werkte ik daar om mijn ouders te helpen. Dit zijn producten die door zoveel mensen in Nederland worden gedragen, dus er moest wel plek zijn voor zijn webshop in deze markt.

Na eindelijk te hebben besloten te beginnen met een eigen bedrijf begon het pas echt voor hem. Hij moest goede afspraken maken met de leveranciers. Freek ging ervan uit dat dit zo gepiept was, maar dat was helaas niet zo. Het werd hem snel duidelijk dat je niet even bij de leveranciers kunt aankloppen om een contract af te sluiten. Je moest hiervoor opticien zijn en een eigen optiekzaak hebben. Dit had Freek niet verwacht, zou hier zijn online ondernemen al stoppen? Gelukkig stond zijn vader voor hem in en hielp me met het verkrijgen van de contracten. Maar het† verkrijgen van de contracten duurde langer dan hij hoopte, het duurde in totaal 3.5 maand voordat alle contracten waren ondertekend om einde te kunnen beginnen.

Begin maart 2012 was het zover, Freek kon eindelijk beginnen aan mijn webshop. Zijn webshop ging www.Fuva.nl heten. Hier was hij opgekomen door de namen mijn vriendin en mij erin te verwerken, Freek miloU Van Aerle. Hij zegt zelf dat het raar klikt maar is toch erg blij met de naam Fuva.nl Maar nu kwam de volgende vraag: “Hoe verover ik een deel van de bestaande markt”.

Freek is toen begonnen zich in te lezen hoe hij ervoor kon zorgen dat hij bovenaan in google zou komen. Vele nachten heeft Freek Nederlandse en Amerikaanse forums afgezocht op zoek naar antwoord. Langzaamaan werd het duidelijk wat hij moest doen om bovenaan moest komen.

Na wat goede stijgingen merkte hij dat de bestellingen binnen begonnen te stromen. Maar met dit verschijnsel kwamen bracht andere problemen met zich mee, hoe ging hij zijn activiteiten zo efficiŽnt mogelijk inrichten. Freek moest zich immers bezig houden met marketing, inkoop, klantenservice en pakketjes inpakken. Dankzij zijn school kwam Freek in contact met andere ondernemers, zij ondersteunden hem met de problemen die hij tegen kwam. Hij vindt het erg fijn om iemand om zich heen te hebben die je kan helpen als je ergens tegenaan loopt. Ze moeten niet het probleem oplossen maar ervoor zorgen dat een denkwijze creŽert die deze problemen op kan lossen. En dat hebben ze ook zeker gedaan.

Zonder elkaar te helpen kom niet ver als je wilt gaan ondernemen. Het is heel belangrijk om samen te werken met andere mensen. Zonder deze mensen was hij niet zo ver geweest zo als hij nu is. Hiervoor is hij deze mensen ook erg dankbaar voor. En nu wilt hij het zelfde gaan doen met andere studenten. Freek wilt studenten de mogelijkheid geven om bij hem langs te komen voor vragen of voor een stageplek. Hierbij wilt hij de studenten ondersteunen in het vak dat ze leuk vinden maar veel problemen bij tegen komen. Alles wat Freek tot nu toe heb geleerd wilt hij doorgeven aan andere studenten.