739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Oneerlijke behandeling bij een stage

Woensdag 12 oktober 2016 - Gast

Wanneer studenten op zoek moeten naar een stagen komen zij veel problemen tegen. Dit komt doordat het vinden van een geschikt bedrijf lang niet zo gemakkelijk is. Dit komt door de wensen van de school, de persoonlijke wensen als student en de werkgever stelt natuurlijk ook veel eisen aan een stagiair. Ook kunnen stagiaires te maken krijgen met een oneerlijke behandeling en daar zijn een aantal manieren voor om dat te bestrijden. Wij zullen je informeren over deze gang van zaken en hopen natuurlijk dat je hier nooit mee te maken krijgt.

Duidelijkheid van beide kanten

Wanneer het sollicitatiegesprek is geweest en de werkgever heeft je aangenomen zullen er natuurlijk praktische zaken besproken moeten worden. Hierbij moet je denken aan de vergoeding die er tegenover staat en de werkzaamheden die verricht moeten worden. In veel gevallen worden deze werkzaamheden helemaal niet uitgevoerd en worden er ‘rotklusjes’ toegewezen. Om dit te voorkomen doet je, als stagiair, er goed aan om duidelijke afspraken met de personen in kwestie te maken. Zorg ervoor dat er een duidelijk takenpakket is, weet wat de vergoeding van de stage zal zijn en geef vooral je mening op gebieden waar er nog onduidelijkheden zijn.

Beoordeling van de stage

Soms hebben de leidinggevende een minachtende blik op stagiaires. Dit komt doordat zij natuurlijk hoog in het vaandel staan in een onderneming en de stagiaires maar tijdelijk in dienst zijn. Dit kan ook invloed hebben op de beoordeling en daarom is het verstandig om geregeld contact te hebben met het contactpersoon vanuit school. Deze personen kunnen meer invloed uitoefenen op de bedrijfsbegeleider en ervoor zorgen dat de beoordeling eerlijk zal verlopen. Veel studenten vinden het lastig om contact te leggen met school, want zij willen het zelf oplossen. De praktijk wijst echter uit dat er samen met een stagebegeleider een stuk meer zaken gerealiseerd kunnen worden.

Hulp inschakelen bij onrecht

In het ergste geval is het natuurlijk zaak om ervoor te zorgen dat deze situatie verdwijnt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een pro deo advocaat inschakelen. Deze personen werken tegen een laag tarief en voor studenten is dit de oplossing om deze situaties aan te pakken. Het is natuurlijk bij lange na niet ideaal, maar om op deze weg door te gaan met een stage zal ook geen stimulerende werking hebben.

Wij hopen natuurlijk dat je tijdens de stageperiode een onvergetelijke en vooral leerzame tijd zult hebben, maar bij problemen moet je niet bij de pakken neer gaan zitten.