737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Onverantwoord hoge hypotheken ondanks studieschuld

Dinsdag 2 februari 2016 - Gianna

Bij de aanvraag van hypotheken wordt vaak de studieschuld niet meegenomen. Hierdoor kunnen veel mensen een hogere hypotheek krijgen, terwijl ze een schuld hebben. Dit is niet heel erg verstandig.

Hypotheekadviseurs kunnen nergens natrekken of iemand een studieschuld staat, omdat het niet wordt geregistreerd bij het Bureau kredietregistratie (BKR). Het is op dit moment aan de student zelf om hier een melding van te maken bij de adviseur. Veel studenten melden het niet omdat ze denken meer te gaan verdienen waardoor ze het zouden kunnen af betalen.

Hypotheekadviseurs zouden klanten er ook nog wel eens op willen wijzen om geen melding van hun schuld te maken. Dit komt doordat een net afgestudeerde student er voor kan kiezen om pas na een jaar te beginnen met het aflossen van de schuld. Zo wordt de schuld niet meegenomen bij de lening.

Door het nieuwe leenstelsel wordt de gemiddelde studielening steeds hoger. Eerst was deze rond de 15.000 euro wat nu op kan lopen tot 20.000 per student. Hierdoor kan het steeds meer een probleem worden.

Tegenwoordig wordt een studieschuld al minder zwaar meegewogen met een hypotheekaanvraag dan andere schulden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) laat weten dat dit genoeg moet zijn om betalingsproblemen te voorkomen. Banken en hypotheekadviseurs zouden zelf meer informatie moeten afdwingen over een eventuele studieschuld.

 

Bron: nos.nl