741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Ook Oostenrijk is de langstudeerders zat

Vrijdag 7 december 2012 - Merely van der Drift

Wie goedkoop wil studeren moet naar Oostenrijks gaan. Je moet wel even Duits leren en een Oostenrijks dialect aanleren, maar dan bespaar je aardig wat geld. In Oostenrijk wordt sinds 2008 namelijk geen collegegeld meer betaald.

Geen collegegeld, dat klinkt als muziek in de oren. Dan bespaar je nog eens wat geld. Hoewel studenten vroeger wel altijd geld moesten betalen, was dit 1300 gulden minder dan in Nederland. Blijkbaar vonden ze dit alsnog te veel, want in 2008 is het landelijk afschaft.

Net zo als in Nederland, worden ze de langstudeerders steeds meer zat. Ze blijven eeuwig op school zitten, maar profiteren eigenlijk van het gratis studeren. Daarnaast komen er veel buitenlandse studenten naar het ski-land, om lekker gratis naar school te gaan in plaats van enorm veel collegegeld te betalen. Deze twee groepen is het land nu zat. Ze willen nu dat de langstudeerders en de internationale studenten collegegeld gaan betalen.

Zo’n plan gaat natuurlijk niet gepaard zonder wat protestacties van de gedupeerde studenten. Helaas voor hun trekt Oostenrijk zich daar niets van aan. Eigenlijk hebben ze weinig te klagen, terwijl je in Nederland 3000 euro per verlaat jaar moest betalen, moeten de Oostenrijkse luiwammesen maar 363,36 euro per semester betalen. In een jaar is dit meer dan in Nederland, maar degene die het binnen twee maanden afronden hebben dan geluk. De internationale studenten mogen diep in de buidel gaan tasten. Zij mogen 726,72 per semester neerleggen.

Bron: telegraaf.nl