737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Opgeleid en werkloos

Maandag 18 februari 2013 - Charlotte Portielje

Nederland zit voor de derde keer opnieuw in een recessie. Afgelopen jaar is de economie gekrompen met bijna 1%. Hierdoor blijft de werkloosheid stijgen. Er zijn afgelopen jaar 93.000 banen weggevallen ten opzichte van 2011.

Zelfs de hoogopgeleiden hebben erg last van de werkloosheid. Van de pas afgestudeerde studenten op hoog niveau, is 13% nog werkloos. Wat opvallend is, is dat vrouwen makkelijker aan een baan komen dan mannen.

7% van de hoogopgeleide mannen tussen de 25 en 35 jaar is werkloos. Dat is bijna met 2% gestegen ten opzichte van 2011. Bij hoogopgeleide vrouwen tussen de 25 en 35 jaar is 3,5% werkloos. Dit is de afgelopen jaren niet hard gestegen. Wat precies de reden is waarom hoogopgeleide vrouwen makkelijker aan een baan komen, is niet duidelijk. Volgens CBS zijn vrouwen wel vaker als mannen ‘zelfstandige’ en dus eigen baas.

Het is erg zorgelijk dat vele afgestudeerden niet aan een baan kunnen komen. Zeker nu de basisbeurs wordt afgeschaft. De nieuwe studenten zullen gaan afstuderen met een flinke schuld en misschien zonder baan. Hopelijk is tegen die tijd de baan-kans weer iets vergroot, anders worden de problemen alleen maar erger.

 

Bron: TU Delta