739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Opleidingsniveau van ouders geen effect op kinderen

Maandag 6 mei 2013 - Charlotte Portielje

Er wordt vaak gedacht dat er een verband is tussen het opleidingsniveau van de ouders met het niveau van de kinderen. Ouders die niet hebben gestudeerd zouden dus ook kinderen hebben die niet willen studeren. Dit blijkt klinkklare onzin te zijn. Uit onderzoek naar studie-ervaringen van Utrechtse studenten blijkt dat er geen verschil is bij kinderen met opgeleide en niet opgeleide ouders.

Er werd in het onderzoek gekeken naar kinderen met opgeleide ouders en niet-opgeleide ouders. Er bleek vrijwel geen verschil te zijn. In tegenstelling tot Amerika, waar wel een duidelijk verschil is, was bij de studenten in Utrecht weinig verschil te ontdekken. De studenten dachten zelf het zelfde over bepaalde punten. Beide groepen studenten waren het eens over voorlichtingen, begeleiding en informatievoorziening. De groepen waren over deze punten bijna allemaal ontevreden.

Op persoonlijk vlak waren er wel een aantal verschillen te zien. De studenten met niet-opgeleide ouders hadden vaker een bijbaantje. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de ouders soms studies niet kunnen betalen. Daarnaast zullen niet-opgeleide ouders het over het algemeen minder breed hebben dan opgeleide ouders. De motiverende kracht vanuit huis om de studie af te ronden was bij beiden groepen vrijwel gelijk.

 

Bron: uu.nl