779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Orkaan Irma verwoest stage van studenten op Sint Maarten

Maandag 11 september 2017 - Yvo

Het is een grote droom van velen. Stage lopen op een prachtig tropisch eiland in de Cariben. Dit brengt natuurlijk een geweldige ervaring mee, maar een van de risico’s treft op dit moment de stagiaires die in Sint Maarten verblijven. Hun stagebedrijven, huisvestingen en vrijetijdsbestedingen zijn volledig verwoest door de heftige orkaan Irma.

 
Teruggehaald
 
Het was al voorspeld dat de orkaan het eiland Sint Maarten aan zou doen op haar verwoestingstocht. Maar dat de tropische storm Irma het eiland zo zou raken had niemand voor  mogelijk gehouden. Het Albeda College uit Rotterdam nam het zeker voor het onzekere, zij haalden 4 studenten vanuit Sint Maarten terug naar Nederland. De school kon de veiligheid van de leerlingen niet meer garanderen en besloot daarom om ze de reis naar huis te verplichten. ''Ramen zijn helemaal dichtgetimmerd. We wilden boodschappen doen, maar de supermarkten waren leeg, want iedereen ging natuurlijk inkopen doen’’, vertelt een van de leerlingen die tot dinsdag op het eiland verbleef. 
 
Lockdown
 
Ook Jan Vlutters uit Deventer loopt stage op het gehavende Sint Maarten. Het hotel waar hij werkte was goed voorbereid op een dergelijke situatie. Het hotel had een bunker laten bouwen en daar heeft iedereen geschuild tijdens de verwoestende razernij van Irma. Zijn ouders wachten in ongerustheid af op een eerste bericht van hun zoon, die zijn familie nog niet heeft kunnen berichten omdat door de orkaan alle stroom op het eiland is afgesloten. Hans, de vader van Jan, probeert te allen tijde rustig te blijven. ‘’ Natuurlijk ben ik ongerust, maar het is een heel goed, nieuw gebouw. Ze zijn er erg professioneel mee omgegaan."
 
 
In beeld brengen schade
 
De 20-jarige Koen uit Voorhout kreeg ook een goede bescherming van het resort waar hij stage liep. Hij wist zelfs de schade aan zijn stagebedrijf in beeld te brengen. Alles is gevallen in de kamers van het resort en de daken van de verblijven zijn door de storm van hun huis ontdaan. Het resort is niets meer in vergelijking tot de bruisende verblijfplaats die het was voor de orkaan Irma. Koen is gelukkig ongedeerd en brengt dus als een van de eersten de indrukwekkende schade aan het resort in beeld. 
 
Nederland
 
Nederland doet wat het kan doen aangaande de situatie van Sint Maarten. Ze sturen hulptroepen naar het eiland om de inwoners van onder andere water, elektriciteit en benzine te voorzien. Het Franse gedeelte is heftiger geraakt dan het Nederlandse. De Franse autoriteiten melden al 8 doden in dat gebied. De meeste inwoners van het eiland gaan beginnen aan de hoognodige wederopbouw.