741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Pas op voor oververmoeidheid!

Maandag 17 februari 2014 - Sanne Hofman

Voor veel studenten is hun stageperiode een zware periode. Het is een hele overgang om van een paar dagen in de week school, naar vijf dagen in de week werken te gaan. Veel studenten valt het stage lopen door de lange dagen, nieuwe indrukken en door het vroege opstaan best tegen. Tips om oververmoeidheid tegen te gaan zijn dus altijd welkom!

De stageperiode is voor de meeste studenten misschien wel de meest leerzame periode in hun studententijd. Studenten krijgen in deze periode de kans om bij de leukste en interessantste bedrijven mee te lopen. Veel studenten beginnen dan ook enthousiast aan hun stage. Na wat lange werkdagen vol nieuwe indrukken valt het hen vaak enorm tegen. Ze zijn verbaasd hoe moe ze zijn en hoe weinig energie er nog over is. Vergeleken met een paar dagen in de week een middagje school is stage lopen best zwaar!


Maak je geen zorgen! Met deze tips ga je oververmoeidheid tegen en heb je genoeg energie om alles uit je stage te halen wat erin zit.


-    Slaap genoeg
Dit klinkt natuurlijk erg logisch en voor de hand liggend maar toch zijn er genoeg mensen die niet genoeg slaap krijgen per nacht. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. In de eerste weken van je stage zal je je slaap harder nodig hebben door alle nieuwe indrukken die je opdoet. Dit is vermoeiender dan je denkt.
-    Bouw een ritme op
Ga elke avond rond dezelfde tijd slapen en sta ’s ochtends rond dezelfde tijd op. Zo went je lichaam aan dit ritme en zal je gelijk zien dat je ’s ochtends bijvoorbeeld veel makkelijker wakker wordt en opstaat.
-    Zeg eens wat vaker nee
Het is belangrijk dat je ook momenten van rust hebt. Je hoeft niet altijd iets te doen, weg te gaan of iets af te spreken. Gewoon even een keer niks doen is ook wel eens lekker. Zet bijvoorbeeld even je laptop, tv en mobiele telefoon uit. Veel studenten hebben een veel te druk leven.
-    Drink en eet gezond
Ook deze tip is misschien wat voor de hand liggend. Het is vooral belangrijk dat je genoeg water drinkt. Als je te weinig drinkt krijgen je hersenen te weinig vocht en dat kan tot oververmoeidheid leiden. Ook is het belangrijk om goed en gezond te eten. Hier haalt je lichaam heel de dag door energie uit.
-    Beweeg genoeg
Door veel te bewegen blijft de energiepeil van je lichaam hoog. Zo ga je oververmoeidheid tegen. Ga bijvoorbeeld na je stage een uurtje sporten. Je denkt dat je dit niet volhoudt omdat je moe bent, maar je lichaam haalt juist energie uit lichaamsbeweging. Uiteindelijk voel je je dus heel goed na een uurtje sporten.


Bron: albertsonnevelt