740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Privézaken tijdens werktijd

Donderdag 7 februari 2013 - Charlotte Portielje

Social media gebruik is de afgelopen jaren sterk gestegen. Vele mensen kunnen niet meer zonder en zijn verslaafd aan Twitter en Facebook. Als deze ‘social media verslaafden’ aan het werk zijn is het lastig om af te kicken. Steeds meer werknemers zijn bezig met privézaken onder werktijd, anders gezegd bezig met ‘cyberloafing’.

Het is tegenwoordig populair om even je Facebook of Twitter pagina up-to-date houden onder werktijd. Daarnaast zijn veel werknemers bezig met internetbankieren, kleren bestellen, de goedkoopste vakanties uitzoeken of alvast reserveren voor de film.

Maar hoe kan een werkgever hier nou van afkomen? Joseph Urgin van Kansas State University onderzocht wat een werkgever het best kan doen wanneer er cyberloafing ontstaat op het werk. Onderzoekers schatten dat meer dan 60% van de internettijd op werk op gaat aan privézaken. 10 jaar geleden was het cyberloafing veel minder. Online shop, internetbankieren, Twitter en Facebook bestonden toen nog niet of waren nog geen verslaving voor mensen. Meneer Urgin stelt dat algemene beleidsregels en sancties bijna geen invloed hebben op de werknemers.

Een werkgever kan blijven benadrukken dat het cyberloafing niet mag en dat het wordt gecontroleerd. Alleen gaan deze dreigende woorden niet helpen om de werknemers volledig te stoppen met cyberloafing. Het beste ontstaat wanneer de werkgever de werknemers confronteert met wat er in het verleden is gebeurd. Een voorbeeld is dat de werkgever benadrukt dat er eerder ontslagen zijn gevallen door cyberloafing. Verder moet de werkgever geen strenge controle houden en de werknemers vertrouwen. Af en toe een globale observatie kan natuurlijk geen kwaad, maar de werknemers moet zich niet opgesloten voelen.

Bron: AD